Blaugrana.hu

Vila-real – FC Barcelona a Ceramicában

Ma este 20:45 órakor kerül sor a Villarreal CF – FC Barcelona bajnoki mérkőzésre a valenciai városban, amelyet Ricardo de Burgos Bengoetxea játékvezető dirigál majd – reméljük jobban, mint a januári mérkőzésen, ahol a kollégája egy nyílvánvaló büntetőtől fosztotta meg a katalánokat. Az Estadio Madrigal, vagy újabb nevén az Estadio de la Cerámica nem könnyű hely senki számára, ugyanakkor az elmúlt 10 évben nem szenvedett itt vereséget a Blaugrana együttese. Ma este is jó lenne a győzelem, hiszen a bajnoki cím felé vezető úton egy nehéz terepen, fontos három pontot szerezhetne a Csapat.

A Barça számára hét közben sem volt pihenésre idő, mivel a Bajnokok Ligája csoportkörének utolsó mérkőzését rendezték a Camp Nou-ban. Igaz, ez a meccs már teljesen tét nélküli volt, hiszen mindentől függetlenül a katalánok a csoportjuk élén végeztek. Ettől függetlenül 2-0 arányú győzelmet arattak a portugál Sporting felett; a gólokat Paco Alcácer és Jérémy Mathieu – utóbbi öngól – szerezték. Ezzel a Csapat 14 pontot szerezve zárt az élen, s várhatja a hétfő délben tartandó sorsolását a BL-nyolcaddöntőnek.

A Villarreal csapata sem pihent, hiszen ők az Európa Liga küzdelmeiben érdekeltek, s hazai pályán fogadták a Maccabi Tel-Aviv együttesét: 1-0 arányú vereséggel zárták a csoportkört, ezzel együtt is csoportjuk élén végeztek. Elmondható hát, hogy egyik csapat sem töltötte tétlenül, ill. pihenéssel az idejét. Ennek láttán Ernesto Valverde a csütörtöki napon pihenőidőt adott a játékosainak, hogy egy kicsit sikerüljön regenerálódniuk, s pihentebben utazhassanak el Villarrealba vasárnap.

A bajnoki tabellán az FC Barcelona 36 ponttal áll az élen, míg a „Sárga tengeralattjárók” 21 egységgel a hatodik helyet foglalják el. Javi Calleja együttese egész jól kezdte az idényt, azonban az elmúlt időben kicsit megtorpantak: az utolsó öt bajnoki meccsükön egy győzelmet, és 2-2 vereséget ill. döntetlent értek el. Némi sikerélményt a Spanyol Kupában a harmadosztályú Ponferradína feletti 3-0-s siker jelentett nekik.

A két csapat eddig 34 alkalommal találkozott egymással, és némi katalán fölény mutatkozik: 18 Barça-győzelem mellett nyolc-nyolc döntetlen, ill. Villarreal-siker született; az összesített gólarány 66-45 a Katalán Óriás javára. Idegenben kiegyensúlyozottabb a helyzet: nyolc Barça-siker mellett, négy döntetlen és öt vereség áll a nevünk mellett; a gólarány 26-25 a Blaugrana javára. A tavalyi szezonban a Madrigalban 1-1-es döntetlen született: emlékezhetünk, hogy Messinek az utolsó pillanatban szerzett szabadrúgás-góljával sikerült egy pontot elhozni onnan. Azonban a mérkőzés krónikájához az is hozzátartozik, hogy Iglesias Vilanueva egy, de inkább kettő jogos büntetőtől fosztott meg bennünket.

A két tréner nincs könnyű helyzetben a kezdőcsapat összeállításakor, hiszen mindkét együttes számos sérülttel rendelkezik. Calleja nem számíthat Cserisev, Bruno Soriano, Leonardo Suárez, Rubén Semedo, Sansone és Andrés Fernández játékára; míg Valverde kénytelen nélkülözni Umtiti, Rafinha, Dembélé és Mascherano játékát. Ugyanakkor Ousmane Dembélé, Rafinha és Mascherano a hét második felében már a csapattal edzettek, így az ő visszatérésükre már nem kell sokat várni. Az igazi fejtörést Umtiti sérülése, ill. Mascherano esetleges januári távozása jelenti. Ennek ellensúlyozására a ‘B’-csapatból David Costas a felnőttekkel edz a francia középhátvéd visszatéréséig, ill. egy hátvéd igazolása is napirendre került januárban.

A Villarreal együttesében alapembernek számít a kapuban Mariano Barbosa, aki Asenjo és Fernández sérülésének köszönhetően kap rendszeres lehetőséget. A védelemben A védelemben Mario Gaspar, Alvaro González és Jaume Costa kapja meg a legtöbb esélyt eddig. A középpálya alapembere Rodri Hernández, Trigueros és Pablo Fornals, a gólokért pedig Bakumbu (9) és Carlos Bacca (4) felelős elsősorban.

A Blaugrana esetében a stabil kezdő Marc-André ter Stegen, aki ebben a szezonban kiemelkedő teljesítményt nyújt. A jobbhátvéd posztján Sergi Roberto, a balhátvédén pedig Jordi Alba kezdhet majd. A két középső védő Gerard Piqué és Thomas Vermaelen lesz majd. A középpálya elképzelhetetlen Sergi Busquets és Ivan Rakitic nélkül, így ők ma este is pályán lesznek. Mellettük Paulinho Bezerra szereplésére van jó esély, ha Iniesta vállalni tudja a játékot, akkor ő is a kezdők között lehet. Elöl pedig Lionel Messi és Luis Suárez kaphat majd helyet, esetleg Paco Alcácer is, amennyiben ezt a felállást preferálja Valverde mester.

Visca el Barça!!
Som i serem!!
Exit mobile version