Annyi minden van a világon, amit Katalóniának, ill. az ott született embereknek, felfedezőknek, zseniknek köszönhet az emberiség. Gondoljunk csak a Danone-ra, az Estrella Damm sörre, a Freixenet pezsgőre, vagy éppen Gaudíra. Ebbe a sorba szervesen illik az alábbi írás főszereplője, Facundo Bacardí, aki e nemes szeszesital “atyjaként” vonult be a történelembe. Róla, ill. a Bacardi történetéről szól az alábbi írásom.
Facundo Bacardí i Masso (1814-1886) – a ‘Bacardi’ atyja
Facundo Bacardí i Masso (1814. október 14. Sitges, Katalónia – 1886. május 9. Santiago de Cuba, Spanyol-Kuba) katalán nemzetiségű üzletember, gyáros, aki 1862-ben megalapította a magáról elnevezett rumlepárló-üzemét.
Facundo Bacardí Sitges-ben, a híres és közkedvelt katalán kikötő- és tengerifürdő-városban született; édesapja itt volt kőműves. Az 1830-as évek végén Facundo követte bátyját Kubába, ahol az üzleti életben helyezkedett el, és 1844-re biztos anyagi háttérrel rendelkező ember lett, így megalapította a saját kereskedelmi üzletét.
1844-ben feleségül vette Amalia Moreau-t, egy nagyon gazdag francia-haiti származású kereskedőcsalád leányát, amely házasságból több gyermeke is született, akik aztán fontos szerepet játszottak a későbbi üzleti ügyeinek az alakulásában: Emilio 1844-ben, Juan 1846-ban, Facundo Jr. 1848-ban, José 1857-ben, és Amalia 1861-ben született.
1852-ben előbb egy hatalmas földrengés rázta meg és pusztította el Santiagót, majd ennek nyomán kolerajárvány tört ki, ami elől a család visszatért Katalóniába, hogy a járványnak ne essenek áldozatul. Ugyanakkor a földrengés maga után vonta a család gazdasági-üzleti érdekeltségeinek az elsorvadását, s amikor Facundo és családja visszatértek Kubába, mindent előlről kellett kezdeniük: a család meglehetős szegénységben élte mindennapjait, és a családfő a cukorgyártásban, a cukornád-termesztésben próbált szerencsét. Azonban a kezdeti próbálkozását nem koronázta siker, és 1855-ben csődbe ment.
Nem sokkal ezután azonban Facundo elkezdett kísérletezni a rum desztillációs folyamatának fázisaival, hogy magasabb alkoholfokot tudjon előállítani a szeszesitalból. Addig ugyanis a rum egy alacsony alkoholfokú, és kevésbé elfogadott szeszesital volt. Facundo egy José León Boutellier nevű francia-kubai szakember segítségével, aki a Clara Astie italgyár bérlője volt, a lepárlás magasabb szintű módszereivel kezdett kísérletezni. Fejlettebb technikán kezdtek el dolgozni: a konyakhoz élesztőt adtak, hogy gyorsabb erjesztést érjenek el, majd a szeszesitalt öreg tölgyfa-hordókban érlelték tovább, majd a desztilláció és az utóerjesztés folyamatával egy jóval finomabb, szelídebb aromájú italt eredményezett, amit aztán Facundo bátyjának üzletében kezdtek el értékesíteni először.
1862-ben a két partner szeszfőzdét alapított “Bacardi, Boutellier & Company” néven, amelyhez a tőkét Facundo fiatalabb testvére, Juan biztosította. Előbb csak a kiskereskedelemben értékesítette a szeszesitalt Facundo, így megtanulta az értékesítés, az üzlet alapvető működését, mindeközben pedig megtapasztalta, hogy az új ízvilágú itóka közkedveltté vált a fogyasztók körében. Minden rumszállítmányt Bacardi M. (Bacardí Masso) néven írt alá, s ekkoriban jelent meg a márka védjegyévé váló denevér is az üvegeken található címkén.
1874-ben a céget átszervezték: Facundo megvásárolta fiatalabb bátyja részét, majd a fiaival együtt megvette Boutellier részét is, így innentől kezdve a “Bacardi & Company” néven folytatta a vállalkozás a tevékenységét. A cég egyre híresebb lett, így a rumot már nemcsak Kubában, hanem a világ többi részén is árusítani kezdték, majd megjelentek a nagy nemzetközi kiállításokon is, ahol rendre díjakkal jutalmazták a kiváló minőséget képviselő nedűt. 1877-ben Facundo visszavonult a gyár igazgatásától, s azt két fiára, Emilióra és Facundo Jr-ra bízta.
Facundo a gyermekeit a szabadság szellemében nevelte, ő maga a politikai életben sosem vett részt, attól távolmaradt. A fiai azonban nem így tettek, ők részt vettek az ekkor már javában dúló nemzeti-függetlenedési mozgalmakban, aminek eredményeként a spanyol királyi rendőrség Facundo Juniort és Emiliót letartóztatták. Facundót végül szabadon engedték, viszont Emilio négy évet börtönben töltött.

A ‘Casa Bacardi’ Sitges-ben
A szeszesital-nagyhatalom
A ‘Bacardi’ a világ legnagyobb, teljes egészében családi tulajdonban lévő szeszesital-előállító vállalata, ami több mint 100 országban állít elő és forgalmaz szeszes italokat és italkeverékeket. Az azonos néven kapható rummárka világviszonylatban az egyik legkeresettebb. A konszern több mint 200 további márkájához tartozik a Martini, Grey Goose Vodka, Bombay Sapphire Gin, Dewar’s Scotch Whisky, továbbá a tequila-márkák közül a Cazadores.
Története
A Bacardi & Ca. nevű céget 1862. február 4-én alapította a spanyol származású “Don” Facundo Bacardi Massó (1814-1886) Santiago de Cuba-ban. A cég 1877-ben elnyerte az első aranymedált a spanyolországi világkiállításon a minőségéért.
1910-ben létrehozták az első töltőüzemet külföldön, Barcelonában. Ezzel a Bacardi Kuba első nemzetközi szinten is működő vállalata lett. 1916-ban töltőüzemet alapítottak New Yorkban, és 1934-ben desztillálóüzemet Mexikóban. 1934-ben egy műhelyt építettek fel Puerto Ricóban, hogy az Amerikai Egyesült Államok drasztikus behozatali vámjait kikerüljék. 1959-ben, a kubai forradalom alatt a Bacardi család az USA-ba emigrált, ahol még azt is sikerült elérniük, hogy a nemzetközi márkajogokat, így az eredeti erjesztést megtartsák. Ennek ellenére nagyon különbözik a Bacardi cég által előállított fehér rum az ugyanebben az időben Kubában készített rumoktól, amiket ma a hagyományos formájában Kubában és Nicaraguában termelnek. A Kubában a régi eljárással készített rumokat a Ron Caney márkanévvel látják el.

A Bacardi-logó fejlődése az évtizedek során
Az 1970-es évek végére a Bacardi a világ legnagyobb szeszesital-márkája lett. A Bacardi világszerte öt vállalatra tagolódott (Mexikó: Bacardi y Comañía S.A. de C.V., Puerto Rico: Bacardi Corporation, Bahamák: Bacardi & Company Limited, Bermuda: Bacardi International Limited), amelyeket 1992-ben a Bacardi Limited (székhelye: Hamilton, Bermuda) fogott össze. Röviddel ezután a Bacardi megszerezte a Martini & Rosso vállalatcsoportot és számos további márkát is. A rumelőállító cégekből egy nemzetközi szeszesital-konszern jött létre.
A Bacardinak 2007-ben világszerte 38 székhelye van, amelyek közül 14 rumokkal, 10 martinival és vermutokkal, hét pedig whiskey-vel foglalkozik.