Blaugrana.hu

Briliáns gólok, fantasztikus megoldások: Barça – Alavés 5-1!

Tökéletes főpróbát tartott a Csapat szombaton este a Deportivo Alavés ellen, amely könnyű préda volt a látványosan, sok esetben olajozottan és briliánsan futballozó Barçának. Egy-két megingástól eltekintve, a csapat végig kézben tartotta az irányítást, aminek nagy gólarányú győzelem lett a vége. Ilaix Moriba gólpasszal debütált a Ligában, Messi és Trincao duplával járult hozzá a sikerhez, s mellettük Pedri és Riqui Puig is kiváló mérkőzést játszott. Értékeltük a látottakat!

Ronald Koeman húzott egy merészet a kezdőcsapat összeállításával, ami be is jött, s igazolta a mester számítását: a jobbhátvéd posztra Mingueza került, míg de Jong középhátvédként kezdett, Ilaix pedig debütálhatott a Ligában, kezdőként a középpályán. Így állt fel a Barça a kezdőrúgáshoz: ter Stegen – Mingueza, de Jong, Lenglet, Junior Firpo – Busquets, Riqui Puig, Moriba – Griezmann, Messi, Trincao. Az ellenfélnél Abelardo Fernández így küldte pályára övéit: Pacheco – Aguirregabíria, Alberto Ridriguez, Lejuene, Rubén Duarte – Córdoba, Tomás Pina, Battaglia, Méndez – Joselu, Lucas Pérez. A találkozót Figueroa Vázquez vezette, különösebb hiba nélkül. Arról nem tehetett, hogy a VAR-szobában Cuadra Fernández elvette Messi szabályos gólját.

Érdekes és merész kezdővel állt fel a Barça: Riqui, Trincao és Ilaix is helyet kapott benne. Ilaix Moribának ez az első kezdőtagsága a Barçában és az első LaLiga-mérkőzése! Messi pedig az 505. bajnoki meccsét játssza, amivel egalizálta az eddigi Barça-csúcstartót Xavit. Mingueza a jobbhátvéd, de Jong pedig középhátvéd posztján kezdte a meccset. A 2. perc elején Griezmann került gólhelyzetbe, de 6 méteres lövését a védelem blokkolta. A 4. percben Trincao cselezte be magát a 16-on belülre, majd 11 méteres lövése alig ment el a bal kapufa mellett. A 27. percben Battaglia életerős 16 méteres lövését védte szépen ter Stegen. A 29. percben Mingueza passzolt át a jobb oldalról a másik oldalra, Ilaix Moriba pedig balról középre passzolt, az érkező Trincao pedig kapásból, 10 méterről ballal a kapuba helyezte a labdát. 1-0! A 36. percben Griezmann kapott hatalmas kiugratást, lövését Pacheco védte, ami kipattant róla, pont Messi elé, aki 11 méterről, jobb lábbal a kapuba lőtt, de a VAR szerint les volt…újabb nyílt színi csalást láthattunk madridi megrendelésre. A 46. percben Messi 18 méterről lőtt kapura: a labdája a bal kapufáról a jobb alsó sarokba pattant! Ezt szedjétek ki perezbérencek!!!!!!! 2-0!!!!!

A félidőben Umtiti érkezett Busquets helyére, így de Jong fellépett a középpályára. A 47. percben Lucas Pérez lőtt 6 méterről, bal oldalról kapura, de labdája elment a jobb felső sarok mellett. Az 57. percben Ilaix adta el saját térfelén a labdát, Luis Rioja pedig kihasználta, hiszen 14 méterről ter Stegen kapujába lőtt; de jegyezzük meg, Lenglet se csipkedte magát. A 60. percben Messi 21 méteres szabadrúgását védte Pacheco, ami a kapu bal oldalába tartott. A 62. percben kapott kiváló kiugratást a jobb oldalon, bevitte a 16-on belülre, de 12 méteres lövését hatalmas bravúrral védte Pacheco. Trincao passzolhatott is volna az üresen álló Moribának. A 64. percben Messi 15 méteres lövése ment alig el a bal kapufa mellett. A 64. percben Pedri érkezett Ilaix helyére: gólpasszal és jó játékkal mutatkozott be, a hiba pedig mindenkinek a játékában benne van. A 66. percben Firpo játszotta meg Messit, aki tökéletes passzt adott Griezmann-nak, aki 9 méterrel Pacheco kapujának bal oldala mellé lőtt; szép játék volt. A 71. percben de Jongot Pjanic, Minguezát pedig Dest váltotta. A 74. percben Messi kapott jó kiugratást Pedritől, rávezette Pachecóra, aki lábbal védett, de a kipattanó Trincao elé került, aki 10 méterről az üres kapuba helyezett. A 75. percben MESSI ÁLOMGÓL: Griezmanntól kapta a lasztit, majd 22 méterről a jobb felső sarokba bombázott: 505. bajnokiját duplával teszi emlékezetessé. A 80. percben Riqui adta a labdát Messinek, aki briliáns kiugratást adott Griezmann-nak a jobb oldalon, ő középre adta, és az érkező Firpo az üres kapuba lőtt. 5-1! A gól után Griezmann helyére Dembélé érkezett.

Messi az 505. LaLiga-meccsét briliáns góllal (gólokkal) tette emlékezetessé: ez volt a 82. és a 83. gólja a 16-on kívülről, ebből 82-t bal lábbal ért el.

A mérkőzés embere: Lionel Messi

Egyéni értékelő:

A szerdai meccsértékelőt azzal kezdtem, hogy „nehéz ilyenkor annak a dolga, aki az értékelést írja”. A jelen esetben viszont, akár könnyű is lehetne a dolgom, de mégsem az, mert számtalan jó és annál is kiemelkedőbb teljesítményt láthattunk, igaz, most is volt egy-két játékos, aki nem hozta az elvárható szintet. Azonban tény és való, hogy sokkal több pozitívuma volt az Alavés elleni meccsnek, mint amennyi a Sevilla elleni kupamérkőzésnek. Igaz, a két csapat nincs is egy súlycsoportban, ahogy mondani szokták. De ne feledjük, hogy ez az Alavés két és fél hónapja 2-1-re verte a Realt, méghozzá Madridban.

A találkozónak több „hőse” is volt. kezdjük a főhőssel, korunk legnagyobb labdarúgójával, Leo Messivel. Ez volt az 505. spanyol bajnoki fellépése, amivel utolérte az FC Barcelona eddigi csúcstartóját, Xavi Hernándezt. Ezt a mérföldkövet is sikerült emlékezetessé tennie, méghozzá nem is akárhogyan. Lőtt három csodálatosan szép és szabályos gólt, amiből az elsőt a madridi VARdrid-szurkoló Cuadra Fernández les címén annullált, pedig még a vakok és a szemüket bekötők is láthatták, hogy nem volt az. Na, de ilyen mindennapos dolgon egy Barça-szurkoló ne akadjon fenn, hiszen a csalás mindennapos a spanyol labdarúgásban, főleg hogyha a Barcelonáról van szó. Messi azonban büntetett, és lőtt két fantasztikus gólt: egyik szebb és emlékezetesebb volt, mint a másik, s emellett kiosztott még egy asszisztot is. 659 találatnál jár a Katalán Óriás színeiben, és 758 tétmeccsnél. Már csak kilencre van a fellépti rekordtól, amit ugyancsak Xavi tart: amennyiben minden előttünk álló meccsen pályára lép, akkor éppen a madridi „klasszikuson” előzi majd be ezen a ranglistán is a katalán legendát.

A „kettes számú főhőse” az Alavés-verésnek Fransisco Trincao volt, aki két csodás találattal vétette magár észre ezen az estén. Ronald Koeman számláján a pozitív rovatba kell felírni azt, hogy folyamatosan játszatta a portugál szélsőt, rendületlenül bízott benne, ami úgy tűnik, hogy lassan meghozza a „gyümölcsét”. A Betis otthonában káprázatos gólja jelentette a három pontot, szombaton este pedig egy duplát vágott a baszk csapatnak. Egyre felszabadultabban, egyre magabiztosabban játszik. Jó magam is bíztam benne, s azt mondtam végig, hogy adni kell neki a játéklehetőségeket, s egyszer betalál, s azzal átszakad a mentális gát benne. Úgy tűnik, hogy a szezon döntő szakaszára jött el ez a kellemes pillanat, s – remélhetőleg – ebben a szellemben is folytatja a következő meccseken is.

A debütáns Ilaix Moribát is „főhősnek” tekintem, és egyáltalán nem negatív előjelű főszereplőnek. A 18 éves guineai születésű fiatalember kissé talán megilletődötten lépett pályára, de ez teljesen érthető, hiszen mégiscsak a Ligáról van szó, s azok oldalán kell futballoznia, teljesítenie, akikre idolként tekintett fel eddig. 55 percet töltött a pályán, ami alatt kiosztott egy asszisztot Trincaónak, sokat mozgott, igyekezett mindig megjátszható lenni, jó pár szerelést is bemutatott. volt pár rossz megoldása, eladott labdája, ami közül az egyikből az Alavés a becsületgólját szerezte. Ez benne van a pakliban, a hiba mindenki játékában ott rejtőzik. gondoljunk csak bele, pár héttel ezelőtt Leo adott gólpasszt az ellenfélnek. a hibából majd tanul, s inkább egy ilyen meccsen essen át az ilyen jellegű „tűzkeresztségen”, mint egy komolyabb meccsen. Jó lesz ez fiú, csak így tovább!

Végre egy mérkőzés, amelyet végig a pályán tölthetett Riqui Puig, és egész pofás kis teljesítményt tett le a Camp Nou gyepszőnyegére. Kiválóan mozgatta a csapatot, remek meglátásai voltak, kimagasló passzpontossággal látta el a feladatát. A 90 perc alatt 119 alkalommal ért labdához, átadásainak 94%-a saját emberhez ment (105/112 pontos passz), emellett kiosztott két kulcspasszt és volt két tökéletes hosszú átadása. Nagyszerűen mozog, jól lát a pályán és a labdáinak „szeme” van. Koeman is egyre több lehetőséget és játékidőt ad neki, ami azt jelzi, hogy egyre jobban bízik a fiatal katalán talentumban. Ezt támasztja alá az a tény is, amiről nemrég cikkezett a katalán sajtó, miszerint január végén az Arsenal megkereste a Barçát Riqui kölcsönvételének lehetőségéről, mivel Ödergaard csak a második opciójuk volt. A hírek szerint Koeman közölte a szakvezetéssel, hogy Riqui nem mehet sehova, még kölcsönbe sem, neki itt van a jövője, itt fog fejlődni, és számít a játékára. Mi is számítunk Rád Ricard, és tudjuk, hogy nem fogsz csalódást okozni!

Viszont, ahogy említettem, volt egy-két negatív teljesítmény is, akiknek a játékával – én – nem voltam elégedett. Lenglet és Umtiti. A két francia középhátvéd meccsről-meccsre bizonyítja, hogy nem valók ide. Lassúak, körülményesek, tesze-toszák, nincs bennük gyorsaság, határozottság. Minden olyan tulajdonságnak a híján vannak, ami egy középhátvédet azzá tesz, aminek lennie kell. Mingueza, aki mostanában jobbhátvédet játszik középső védő létére, a játék minden elemében fölé nő a két francia játékosnak. Szent meggyőződésem, hogy Ilaix Moriba hibájánál, ha Araújo van a pályán, és nem Lenglet szerencsétlenkedik ott, akkor Luis Rioja nem tudott volna helyzetbe sem kerülni. Umtiti pedig olyan lassú, mint egy terhes csiga: mind gondolkodásban, mind fizikálisan szét van esve a világbajnok. Két éves „nyaralás” után nincs benne tűz, nincs benne elkötelezettség, csak lézeng, ténfereg a pályán, mint aki azt se tudja, milyen rendezvényen van. Fájó ezt mondani, de egy spanyol kis csapatban is maximum a padot koptatná a jelenlegi Samuel. Nyáron mindkettőjükre rá kell adni a „kabátot”, még akkoris, ha 40 Celsius-fok lesz, és ajtót kell nekik mutatni. Jöhetnek a fiatalok, akikben van tűz, határozottság, elszántság, küzdeni akarás.

Dícséret illeti Ronald Koemant is, aki merész kezdőt rakott fel a pályára, emellett pedig jól és időben cserélt is. Kiváló ötlet volt Ilaix Moriba csatasorba állítása, amivel a fiatal tehetség önbizalmát növeli, emellett azt üzeni neki, hogy „hé öcsi, szükségünk van rád, számolunk veled a jövőben”. Ugyancsak pozitív jelzést küldött Puig-nak azzal, hogy végig a pályán hagyta, ez is jó pont a mesternek. Hasonlóképpen pozitív hatással van a bizalma Trincaóra, aki kezd formába lendülni, jönnek a gólok, asszisztok, a jó játék. Jó érzékkel nyúlt a cserékhez is, amivel egy-két kulcsjátékos kapott egy kis pihenőt a keddi BL-meccs előtt. Akkor lett volna teljes az örömöm, ha Konrad és Collado is kapnak egy kis játékidőt. Na, de majd legközelebb!

Végszó:

A győzelem teljesen megérdemelt, ilyen arányban is. Tökéletes ráhangolódás volt a BL-sorozatra, aminek első felvonása kedden este 21 órakor lesz a Camp Nou-ban. A találkozót a Spíler2 TV élőben közvetíti majd, a meccset a holland Björn Kuipers dirigálja majd, az ellenféltől pedig Neymar és Di Maria hiányozni fognak. Reméljük a legjobbakat, de a PSG már komolyabb ellenfél lesz, mint az alavés.

Visca el Barça!
El Barça només important!
Som i serem!

Exit mobile version