Rólunk

szerző: Blaugrana.hu
Rólunk

“Több, mint egy Klub!” – szól a Csapat jelmondata, amely 1968-ban hagyta el a választási időszakban Nárcís de Carreras, a későbbi Presidente száját.

Nárcís de Carreras

Mi is így gondoltuk 2009 nyarán, amikor arra a megvilágosodásra jutottunk, hogy jó lenne egy Barçás oldalt csinálni, a mások, a Barça-szurkolók örömére, érdekében, tájékoztatására. Azonban jó pár ilyen oldal volt már akkoris, s mi szerettünk volna, kicsit újat, kicsit másabbat, kicsit rendhagyóbbat alkotni. Így arra gondoltunk, hogy a múlt nagyjaira, meghatározó Személyiségeire, Játékosaira, Elnökeire, emlékezetes pillanataira támaszkodva, azok előtt tisztelegve, tesszük ezt.

Így jött létre a Blaugrana.hu oldal, amely aztán 2009. augusztus végén “nyitotta meg” a kapuit. Azóta, egy-két kisebb megszakítással, de működik az oldal, s itt a közösségi tér világában is igyekszünk ezt népszerűsíteni, terjeszteni, erősíteni.

Magam, és az oldal szerkesztői is vallják, hogy az FC Barcelona jelene elképzelhetetlen a dicső múlt, a fantasztikus sikerek, eredmények, nagyszerű labdarúgók, edzők, elnökök élettörténetének ismerete nélkül; mint ahogy a Klub jövője is csak egy homokra épült várra emlékeztetne, ha nem lenne a jelen nagysága, sikerei, eredményei. Gamper, Montal i Costa, Miró-Sans, Kubala, Ramallets, Kocsis, Plattkó Ferenc, Cruyff, Rabassa, Laureano Ruíz, Laporta, Pep, Neeskens, ‘Lobo’ Carrasco, Iniesta, Puyol, Xavi, Messi, Salvador Sadurni – és a sor folytatható lenne napestig. Ők, és a néven nem nevezett HŐSÖK jelentik nekünk mindazt, amit FC Barcelonának ismer a világ. Egy Klub. Egy csoda. Egy intézmény. Egy küldetés. Egy hérosz. Egy jel a Földön. Állócsillag. A tisztelet szimbóluma.

Azonban a Szurkoló-Olvasó már csak olyan, hogy a jelenkor hírei, érdekességei, az aktuális események, meccsek, jobban érdeklik. Én is így vagyok ezzel. Így minden erőnkkel azon vagyunk, hogy ebben is maximálisat nyújtsunk, ebben is a tökéletességre törekedjünk. Ezáltal elősegítve a Kedves Szurkolók, a Tisztelt Olvasók tájékozódását a hírek “tengerében”. Így ezzel is foglalkozunk, sőt! A hírek nagy részét ezek teszik ki.

Emellett nem mehetünk el amellett a sorsszerű tény mellett, amit Sir Bobby Robson fogalmazott meg a legjobban, a legtalálóbban: “Katalónia egy ország, amelynek az FC Barcelona a hadserege.” Ebből kifolyólag az oldalon számtalan írást, cikket, hírt olvashattok a katalán mindennapokról, a katalán kultúra különböző szegmenseiről, a katalán politika múltbeli és jelenlegi alakulásáról, a katalán nemzet történelméről. Hiszen Katalónia nem lenne ugyanaz az FC Barcelona nélkül, és a Blaugrana létének értelme is félkarú lenne a katalán nép és nemzet története nélkül. A kettő egymással szorosan összefügg, elválaszthatatlan egymástól. elég csak arra a tényre utalni, hogy az FC Barcelona katalán nyelven kommunikál a Spanyol Labdarúgó-szövetséggel.

S végül álljon itt egy képkuriózum. Lehet, hogy vannak még olyan régi blaugrana.hu – olvasók, akik emlékeznek az első lépésekre.