1937 – a Barça első amerikai túrája

szerző: Blaugrana.hu
939 megtekintés

Az FC Barcelona jelenleg (2017. 07. 21.) az Egyesült Államokban vesz részt futballturnén, aminek keretében három meccset fog játszani a Csapat. A modern korban ez a hetedik ilyen túra (2003, 2006, 2008, 2009, 2011, 2015), azonban a Klub hőskorában is rendeztek egy ilyen túrát. Nevezetesen 1937-ben, aminek azonban nem feltétlenül gazdasági-népszerűsítési okai voltak, hanem sokkal inkább politikai-katonai.

Az 1936-ban kirobbanó spanyol polgárháború lehetetlenné tette a nemzeti bajnokság és kupasorozat lebonyolítását. Ráadásul a polgárháború kezdetén annak áldozata lett a Barça elnöke, Josep Sunyol is. A csapat vezetői kilátástalannak vélték a helyzetet, hiszen a köztársaságpártiak fokozatosan szorultak vissza. Így a Klub vezetői, azon belül is leghatározottabban Rossend Calvet i Mata, egy túra mellett tették le a voksukat. Egyrészt, hogy a csapat játékosai ne essenek ki a formából, másrészt pedig katalánnak lenni egyre nehézkesebb volt a radikalizálódó Spanyolországban. Calvet (1896. Igualada -1986. március 13. Barcelona) visszaemlékezéseiből tudjuk, hogy ekkor futott be egy tengerentúli ajánlat, egy öt meccsből álló mérkőzés-sorozatra, amit aztán a klubvezetés el is fogadott. Mindezt a „Historia del CF Barcelona” című munkájából ismerjük, amit 1971-ben Jaume Ramón adott ki újra, s őrzött meg az utókor számára.

1937. 09. 06. A Barça-Brooklyn meccs előtti csapatfotó: Fernando de los Rios köztársaság párti USA-nagykövet van kitakarva

A katalán csapat komoly anyagi nehézségeken, financiális problémákon ment keresztül ezekben a hónapokban, így a fizetések átutalása is nehézkes volt. Ezáltal a játékosok egy része eligazolt, főleg Franciaországba, hiszen nekik és családjaiknak is meg kellett élniük valamiből. Calvet 1937. márciusban kapott egy levelet tengerentúli, közelebbről, Mexikóban élő barátjától – bizonyos Mas Serranótól -, amelyben a futballcsapatot barátságos mérkőzésekre invitálják Mexikóba.

A csapat az ír edző, Patrick O’Connell és Calvet sportvezető irányítása alatt indult el hajóval a Közép-Amerikában fekvő országba. A májusi hajóúton a játékosokkal tartott még a legendás masszőr, Ángel Mur, és Modesto Amoros, a csapat gondnoka. Az utazó játékosok listája: Josep Argemí, Joan Babot, Domènec Balmanya, José Barna, Josep Escolà, Fernando García, Miquel Gual, José Iborra, Julio Munlloch, Josep Pagès, Esteban Pedrol, Juan Rafa, Joaquín Urquiaga, Martí Ventolrà, Ramón Zabalo és Félix de los Heros (‘Tache’), aki a Sevillától volt kölcsönben Barcelonában. A túráról számtalan híres katalán játékos nem térhetett vissza, hiszen életük nem volt biztosítva a fasizálódó Spanyolországban. Ilyen volt Martí Ventolrá (akinek unokája, Iván Ventolrá lett a Monterreyben nyíló FCB Escolá első igazgatója), vagy Doménec Balmanya és Josep Escolá (ők ugyan visszatértek Európába, de Franciaországban, az FC Séte együttesében folytatták pályafutásukat). Escolá és Balmanya majd 1941-ben térhetnek vissza az FC Barcelona kötelékébe.

A ‘The New York Times’ 1937. szeptember 20-i száma

Mexikóban a Csapat öt mérkőzést terveztek, amiből a végén kilenc lett. A Mexikóban lejátszott meccsek mérlege négy győzelem és egy vereség volt, amelynek keretében a Barça a Club América, az Atlante Cancún, az España együttesével 1-1 meccset játszott, míg a Nexacával kettőt. A tervek szerint 1937. július 18-án indultak volna vissza Barcelonába, azonban csak egy hónap múlva indult hajó. Így az USA felé vették az irányt a Barça játékosai: a mexikói Veracruzban hajóra szálltak, és New York felé vették az útirányt.

A „Big Apple”-ben (spanyolul: „Gran Manzana”) eltöltött több, mint két hónap alatt négy találkozón népszerűsítették a futballt New Yorkban. Erről a ‘New York Times’-ban is megemlékeztek egy rövid cikk keretében, mégpedig az 1937. szeptember 20-i kiadásában. Először szeptember 6-án léptek pályára Brooklyn spanyol ‘válogatottja’ ellen: a meccset a brooklyniak nyerték 4-2-re, közel 6000 néző jelenlétében. Érdekesség, hogy az USA-ba akkreditált spanyol nagykövetet, Fernando de los Rios-t lerúgták ezen a meccsen. A szeptember 12-i Brooklyn elleni meccset 4-3-ra nyerte a Barça, majd 19-én az amerikai liga válogatottja ellen – a gólokat Pagés és Gual szerezték. Ezt a meccset 5500 néző látta, és erről számolt be másnap a ‘The New York Times’ is.  A negyedik meccset a Jewish All Star (azaz a New Yorkban élő zsidók válogatottja) ellen vívta a csapat, amit ugyancsak 2-0 arányban nyert meg – Munlloch és Escolá góljaival. Ezt követően a Barça hajóra szállt, és szeptember 23-án kötött ki a hajó Barcelonában, a csapat tagjaival a fedélzetén.

A csapat az USA-ban – a csillaggal jelölt, szemüveges úr Rossend Calvet

A túra – nettó – anyagi nyeresége 12.900 $ volt.

Força Barça!

You may also like

Írj kommentet