A diadalok diadala: Real – Barça 0-5

szerző: Blaugrana.hu
1080 megtekintés

A meccsek meccse.
A rangadók rangadója.
A héroszok csatája.
Egy klasszikus „klasszikus”.
Örömünk oka.
A MECCS, amire örökké emlékezni fogunk… Tegyük meg közösen!

Az „El Clásicó” története hosszú, fordulatokban gazdag, és a távoli múltba vezeti el a szurkolókat. 1902-ben a kupában játszották az első „klasszikust” – a mérkőzés a Barça 3-1 arányú győzelmével ért véget. Azóta sok víz lefolyt az Ebrón, sok meccset láthattak a két csapat szurkolói. Eleinte csak barátságos mérkőzéseken, a Spanyol kupa küzdelmeiben, majd 1928-tól az országos bajnokság keretében is összecsaphatott egymással a két gárda. Ezek a mérkőzések nem szimpla találkozók voltak, hanem összecsapások, ádáz küzdelemmel tarkított 90 percek. A kezdetektől fogva politikai töltetet is hordoztak magukban: a Blaugrana a függetlenség, a Real pedig a központosítás szinonímája volt. Mindez a polgárháború után még erőteljesebb lett, és Franco uralmának elején szinte elviselhetetlen méreteket öltött. Ennek csúcspontja a „chamartíni-botrány” volt, 1942-ben.
Az évek előrehaladtával a rendszer szelídült, majd lassacskán elgyengült, végül kimúlt. Így a körülmények is „emberségesebbek” lettek. S amikor elérkezünk történetünk főhőseihez, már az „utolsókat rúgta”. A diktatúra tartó oszlopai megrendültek, alapjai meglazultak, és már csak a vakolat tartotta össze. A diktátor haldoklik, mint ahogy a rendszere is. De egy valami örök: a „klasszikus”. Nézzük e csodálatos, mesebeli győzelem anatómiáját!

Előzmények

1973 nyarán Barcelonában a vezetőség a tettek mezejére lépett. Elérkezettnek látták az időt, hogy véget vessenek az 1961 óta tartó eredménytelenségnek. Egy Barça szintű klub esetében a 13 éves „bajnoki csend” megengedhetetlen, és elégedetlenségre okot adó tényező. Ezért a Klub vezetősége, élén Augustí Montal i Costa elnökkel a „tettek mezejére lépett”: a saját nevelésű, katalán játékosok mellé külföldi játékosokat igazolt, természetesen a megváltozott szabályok adta kereteken belül. A spanyol szövetség 1973 májusában engedélyezte csapatonként két külföldi játékos igazolását. Ezt kihasználva Rinus Michels vezetőedző javaslatára egy csatár és egy támadó szellemű középpályás, csatár szerződtetésére került sor. Mindannyian tudjuk, kikről van szó. Akkori világrekordnak számító összegért, egymillió dollárért szerződtette a Klub Johan Cruyffot, a többszörös Aranylabdás, holland bajnok, BEK – győztes világsztárt. A másik külföldi játékos, aki egy Camp Nou-ban megrendezett Európa – Dél-Amerika mérkőzésen nyerte el a vezetők tetszését, a perui Hugo Sotil Yerén volt. A hazájában ’Cholo’ becenévre hallgató csatár hatalmas egyéniség volt, otthon istenként tisztelték.

Mellettük ott voltak a csapatban a korábbi évek meghatározó katalán játékosai. A csapatkapitány, Carles Rexach, a kiváló védő, Antoni Torres, a nagyszerű kapus Sadurni, és helyettese, Pedro Morá. Michels alapemberként számított továbbá De la Cruzra, Rifére, és az elnyűhetetlen középpályásra, Juan Manuel Asensi játékára. Így volt teljes a keret, amely eséllyel indult neki az 1973/74-es szezonnak.

Mielőtt nekikezdenénk a mérkőzés közvetítésének, ill. a szezon rövid bemutatásának, lássuk az FC Barcelona keretét. Így lesz teljes a kép!

FC Barcelona, 1973/74: Salvador Sadurni(30), Morá (4); De la Cruz (34), Rifé II (32), Torres (31), Gallego (22), Laredo (2), Migueli (1); Asensi (34), Juan Carlos (34), Costas (31), Juanito (17), Cos (4), Carreno (3); Sotíl (34), Marcial (32), Rexach (28), Cruyff (26), Tomé (9), Barrios (3), Martí Filosia (1), Pérez (1).

Salvador Sadurni

A szezonkezdet

A bajnoki évadnak a csapat bajnokesélyesként indult neki. A másik esélyes együttesnek az előző idény bajnoka, az Atlético Madrid számított. Végül a Real Madriddal is minden körülmények között számolni kellett – a végére azonban kiderült, feleslegesen. Papíron a legerősebb játékoskerettel a Blaugrana rendelkezett, így Katalóniában mindenki bajnoki címet várt a megerősített együttestől. Kiváló játékosok, felkészült, világhírű edző, kiemelkedő szakmai vezetés – minden együtt volt ahhoz, hogy sikeres csapatot kovácsoljanak.

A szezon kezdete azonban gyengére sikeredett. A bajnoki rajtnál „beragadt” a katalán együttes. Az első hat forduló eredménysora (a Barça szempontjából): 0-1 (Elche), 0-0 (Racing), 1-2 (Celta), 3-0 (Espanyol), 1-2 (Sociedad), 0-0 (Real Madrid, otthon). A hat forduló alatt gyűjthető 12 egységből 4 pontot sikerült megszereznie a csapatnak. Így nem csoda, ha a csapat szurkolói kezdtek elégedetlenkedni. Persze, a nyögvenyelős kezdetnek megvolt a nem sportszakmai indoka is: a spanyol szövetség csupán október végén adta meg a játékengedélyt Cruyff számára… (A Real keze magasra és sokáig elért.) A bajnoki gyengélkedés mellett az UEFA-kupából is kiesett a csapat.

Aztán 1973. október 28-án elérkezett a várva-várt pillanat: Johan I bemutatkozott a La Ligában is! A csapat 4-0-ra elgázolta a Granadát, s innentől kezdve páratlan sikersorozat vette kezdetét: az együttes a 32. fordulóig nem szenvedett újabb vereséget! A Barça a 13. fordulóban az élre állt, s onnantól kezdve nem volt megállás: a december 2. és január 13. közötti időszakot hét győzelemmel és 21-3-as gólkülönbséggel abszolválta a csapat!

Ilyen előzmények után, magabiztos bajnoki szerepléssel, ligaelsőként érkezett el a Barcelona madridi fellépésének időpontja. 1974. február 17-én este, a csordultig megtelt Santiago Bernabéu – stadionban sor került a 86. ’El Clásícó’ – ra (csak a bajnok meccseket tekintve). A mérkőzés esélyesének az FC Barcelona számított.

A főszereplők

Real Madrid: 1. Mariano Garcia Remón – 2. Juan Morgado, 5. Gregorio Benito, 6. José Ignácio Zoco, 3. Benito Rubinán, 4. José Martinez Pirri, 10. Günther Netzer, 8. Manuel Velázquez, 7. Aguilar (Carlos Alonso Santillana), 9. Amancio Amaro, 11. José Macanás.
Edző: Luis Molowny Arbelo

FC Barcelona: 1. Pedro Valentin Morá – 2. Joaquím Rifé II, 4. Enrique Costas, 5. José Antonio De la Cruz, 3. Antoni Torres, 6. Juan Carlos, 7. Carles Rexach, 8. Juan Manuel Asensi, 9. Johan Cruyff, 10. Hugo ’Cholo’ Sotil, 11. Manuel Pina Moráles ’Marcial’ (Manuel Tomé).
Edző: Marinus Michels

Játékvezető: José Luis Orrantia Capelastegui

Telt ház, sztárok, korszakos zsenik mindkét oldalon, edzőlegendák a padon – és kezdődhetett a mérkőzés. Érdemes végignézni a Real Madrid kezdőjén is. Amancio Amaro Varela 9-szeres bajnok, 3-szoros Spanyol Kupa – győztes. Mariano Garcia Remón – 7-szeres bajnok, kétszeres kupagyőztes. José Ignácio Zoco – 7-szeres bajnok, 3-szoros kupagyőztes. A padon pedig minden idők egyik legnagyobbja, egyik legeredményesebb klubedzője ült! Luis Molowny játékosként kétszer nyert bajnokságot; edzőként 3 bajnoki cím, 2 UEFA Kupa- és két Spanyol Kupa – győzelem fűződik a nevéhez. Mindannyian egy korszak meghatározói, akik minden tiszteletet megérdemelnek!

A mérkőzés

Köszöntjük a kedves nézőket! Pillanatokon belül kezdetét veszi az újabb Real Madrid – FC Barcelona rangadó Madridban, a csodálatos Santiago Bernabéu stadion gyepén. Ahogy várható volt, teltház fogadja a hamarosan pályára lépő csapatokat, a hangulat fergeteges. Közben már meg is érkeztek a korábban beharangozott sztárok. A mérkőzést Capelastegui sípjelére a Barça kezdi.

Az első percek tapogatózása után a Blaugrana lép fel támadólag.
A 4. percben Morá kirúgása a középkörben Cruyffot találja meg, aki megfordul és a Real kapuja felé viszi a labdát. Mintegy 20 méterre a kaputól oldalra passzol Rexach-nak, ő pedig kiugratja Marcialt. Nagy lehetőség, érkezik azonban az ellenfél védője, Benito, s szerel. 11-es gyanús szituáció, de a bíró sípja néma marad, a Real védői pedig felszabadítanak. Jöhet a partdobás! A labdát Sotil kapja, de érkezik Morgado, s szabálytalankodik. A játékvezető a gránátvörös-kékeknek ítél szabadrúgást. Rexach próbálkozik… a sorfalról azonban lepattan a labda, de De la Cruz még begyűjti, s lövésre szánja el magát. A Barca védője 23 méterről ereszt meg egy életerős bombát! A labda a bal felső sarok felett fél méterrel tovaszáll, viszont feljegyezhetünk egy kapura lövést.

Amancio Amaro

A 9. percben járunk, s a hazai szurkolók hangorkánja közepette a Real Madrid vezet gyors akciót. A bal szélen Aguilar ugrik ki a labdával, középen többen is érkeznek. Aguilar betekeri… Pirri érkezik jó ütemben, s fejel kapu felé, de a játékszer két méterrel elkerüli a kapu jobb alsó sarkát. Nagy helyzet volt. A fejesnél Pirri és Torres össze is fejelt, de mindketten folytatni tudják a játékot. A játékszert Morá hozza játékba, majd Rexach hibázik, rosszul kezelte le a labdát, és az az oldalvonalon kívülre kerül. Csúnya technikai hibát láthattunk a katalán klasszistól.

Negyedórája tart a találkozó, s formás madridi támadás van kibontakozóban. Pirri előtt nyílik meg a terület, nem tétovázik, rápörköli… A középre tartó lövést Morá hárítja magabiztosan, elhárult a veszély.

Már a 18. percben járunk, egyelőre a hazaiak kezdeményezőbbek. Az újabb madridi támadást is a baloldalon építik fel a fővárosiak, Amancio Amaro (1939-) néz középre, majd tekeri be, s Velázquez még eléri… Nagy lehetőség, azonban a támadó csúnyán fölé lőtte! Hatalmas helyzet volt, az eddigi legnagyobb gólszerzési lehetőség. A maroknyi gránátvörös-kékbe öltözött néző hangos buzdításba kezd, mivel eddig nem azt kapták, amire vártak.

A vendégek kapusa, Morá indítja útjára a játékszert. A labda Cruyffhoz kerül, aki pazar háromszögelés után visszakapja Sotiltól, majd megiramodik a bal szélen, és mielőtt összezárnának előtte átíveli a másik oldalra. A 16-os jobb sarkánál Rexach ácsorog viszonylag szabadon, majd egy pattanás után kapásból lő… Sajnos a kapu fölé.

Eljött a 20. perc, és újabb ígéretes Barça-támadást láthatunk. Juan Carlos és Rexach játszanak össze a jobb szélen, ez összezavarta a Real védelmét, majd Rexach továbbít középre Marcialhoz, aki szépen szakadt el őrzőjétől. Gyerünk, most már lőni kell! Marcial lendíti a lábát, kitűnő lövés, de Remón nagy nehézségek árán megmenti csapatát. Szép védés! Az elmúlt percekben magára talált a Blaugrana, egyre gördülékenyebb az összjáték, azonban az átlövések eleddig pontatlanok.

A mérkőzés menete kiegyenlített, de valamivel a Barça támadásai tudatosabbak, azonban a sokpasszos játékba a végén mindig hiba csúszik.

28. perc, Rubinán akasztja Cruyffot a pálya közepén, az ítélet szabadrúgás. Gyorsan cselekszik a vendégcsapat, a bal szélen felfutó De la Cruzt szöktetik, aki kiszorított helyzetből is be tudja adni. Remón együtt él a játékkal, s mindent elsöprő lendülettel veti magát a labdára.

Túl vagyunk félórányi játékon. A csapatok alaposan felkészültek egymásból, a feszültség tapintható. Marcial veszi át a labdát a kirúgást követően, s azonnal továbbítja Rexach-nak. A katalán sztár egyetlen testcsellel megbolondít három madridi játékost, sőt, még további két védő figyelmét is magára vonja. Gyönyörű jelenet. Rexach felnéz, elindul a jobb oldal felé, majd meglátja az üresen helyezkedő társat. A katalánok csapatkapitánya a jobb szélen várakozó Marcialhoz továbbít. A Barça tizenegyese begyújtja a rakétákat, felnéz, s egy csodálatos ütemcsellel elfekteti védőjét! Megnyílt előtte az út a kapuig, be kell adni! Az ellenfél védelme látszólag megbénult, fejvesztve próbálnak visszazárni. Marcial középre tekint, s mielőtt még végképp kisodródna, valamint a felé rohanó védő szerelhetné, belöbböli középre. Két védő közt Asensi érkezik, aki bele tud kapni a rövid saroknál, Remón tehetetlen… Góóóóóóól! Micsoda akció, varázslatos! Vezet az FC Barcelona!!! Öröm nézni ezt a támadást! Rexach parádés egyéni mutatványa, majd Marcial megállíthatatlan előre törése, csodálatos csele, és a középen érkező Asensi hidegvérű befejezése. A katalán szurkolók öröme leírhatatlan, túlharsognak nyolcvanezer ellendrukkert. Harmincegy percet követően tehát Asensi találatával Real Marid – FC Barcelona: 0-1! 

A játékosok örömünnepét követően folytatódhat a találkozó. Alig egy perc telt el a vendégek vezető találata óta, újfent a katalánok kezdeményeznek. A középpályán Cruyff szerez labdát, majd Rexach elé passzol. A katalán csatár bemutat két cselt, s nem tétlenkedik, 19 méterről hatalmas lövést ereszt meg…! Remón elképesztő bravúrja, nincs gól! A hálóőr újabb hihetetlen vetődéssel hárította a jobb alsó sarokba tartó lövést. Szöglet következhet. Sotil végzi el a sarokrúgást, de ezek ismét Remón pillanatai, megkaparintja a játékszert. Nem habozik, azonnal indítja Netzert, aki elhagyja a labdát, így ismét fordulhat a Blaugrana! Sotil vezeti az újabb offenzívát. A perui támadó a felfutó Asensit játssza meg, aki így ismét helyzetbe kerül. 10 méterre a kaputól nagy lehetőség, azonban a lövésébe egy madridi védő beleér, így a labda szögletre pattan.

Közeledik a félidő vége, a játékrész hajrájában járunk. Némi kavarodás után Remónhoz kerül a labda, aki kigurítja csapattársához, azonban Aguilar elkapkodja és hibázik: eladta, a játékszer immár De la Cruznál! A Barça ötöse balról teszi középre, azonban kissé lecsúszott lábáról, így csemegének tűnik a Blancók kapusa számára. Remón öklöz a büntetőpont magasságában, azonban ez nem volt jó ötlet, üres a kapu!!! Juan Carlos érkezik, s teszi bele a fejét… Nincs gól, kimaradt a nagy lehetőség, miután a fejes ha kicsit is, de a kapu fölé ment. A kirúgáshoz Zoco készülődik, miközben a Real szimpatizánsok elégedetlenségüknek adnak hangot. Támadásokat, gólokat várnak. Csalódniuk kell, hiszen ismét megkaparintja a labdát az ősi rivális. Asensi tűnik fel középen, s hozza Marcialt játékba, aki egyből a perui tízeshez passzol. Sotil vezeti a támadást, micsoda lendület és sebesség! A védők behátrálnak így van ideje és területe cselekedni. Az egyéni szólót követően az utolsó pillanatban továbbítja bokából a középen üresen helyezkedő Cruyffhoz, majd fut tovább, így kettő a kettő ellen ki lehet játszani a madridiak védelmét! A holland azonban nem kényszerítőzik az üresben érkező peruival, inkább egyedül próbálja megoldani. Lendület vesz, majd csúnyán befűzi a védőjét, aki elterül a földön. Teljes a káosz a hazaiaknál, miközben Cruyff elől megpróbálnak menteni, azonban a holland váratlanul még egyszer befelé húz, s egy újabb csodálatos, leheletfinom mozdulattal átveri a második védőjét is! Most már egyedül van, szemben a kapussal.

A büntetőpontnál kissé kifacsart testhelyzetből váratlan lövést ereszt meg ballal! Remón tehetetlen, a labda elgurul a hálóőr hóna alatt, és utat talán magának a kapu közepébe! Góóóóól, gyönyörű gól! Az FC Barcelona megduplázza előnyét köszönhetően Cruyff remekbeszabott alakításának! Két világklasszis, egy villámgyors támadás káprázatos trükkökkel megfűszerezve, fejüket kapkodó, csúnyán megforgatott védők, és egy tökéletes befejezés, mi kell még? Ez már megfeküdte a lelátón ülők gyomrát is. Elképesztő fölényben a katalán gárda, s most már az előny is megnyugtató. Az első gólt követően szétesett a Real Madrid! A 38. minutumban tehát Cruyff szerzett gólt, így 0-2 áll az eredményjelzőn!

Az első félidő hátralévő részében említésre méltó esemény nem történt, majd a 46. perc végén egy percnyi ráadást követően Capelastegui a sípjába fújt. Véget ért tehát az első félidő itt a Bernabéuban. A felek 2-0-s Barcelona vezetéssel vonulhatnak az öltözőbe. A mutatott játék alapján a Blaugrana vezetése teljesen megérdemelt, míg a Real Madrid óriási bajban van, talán a szünetben összekapják magukat.

Köszöntöm önöket újból. 15 percnyi pihenőt követően már folytatódik is az El Clásicó, amely eddig a várakozásoknak megfelelt: sok szép megmozdulás, támadás, és gólok. Azonban arra kevesen számítottak, hogy ilyen különbség lesz a két gárda között az FC Barcelona javára. Kétgólos hátrányból kellene csodát tennie a hazai csapatnak. Kíváncsian várom lesz e még fordulat, vagy tovább sziporkáznak a katalánok.

A játékrészt a vendégek kezdték, s ismét magukra találtak. Ez azonban helyzetben nem mutatkozott meg, sok elrontott passz, rossz átadás tarkította a mérkőzés ezen részét.

Az 52. percben Rubinán hibázik, nem először a mérkőzésen. A kaputól 35 méterre az ellenfél játékosához, Marcialhoz továbbítja a labdát. A Barça támadója Sotilhoz passzol, aki balra teszi tovább Carles Rexach-hoz, ő pedig 17 méterről kapásból lő, azonban rossz a kísérlet. Nagy védelmi hibából hatalmas helyzet alakult ki.

‘Charly’ Rexach

Tíz perce folyik a találkozó második félideje, amikor hosszas kavarodás, ügyetlen mozdulatok, elhibázott átadások után a labda Benitóhoz kerül. A Real védője roppant dekoncentrált, s folytatván a rossz passzok sorozatát a rendkívül lelkesen játszó Asensihez „passzol”. A kaputól 30-35 méterre helyezkedő támadó megindul a kapu felé, gond nélkül rávezeti a labdát az imént hibázó ellenfelére, akinek a társak sem segítenek. Asensin a világ szeme, ő pedig megpróbálja átfűzni magát a madridi bekken. Kicsit kisodródik a cselt követően, de el tud szakadni a védőjétől, s talán egy lövésre még van ideje. Ziccerben megpróbál kapura lőni, azonban Benito is érkezik nyújtott lábbal… Menteni nem tud, ellenben Asensit felökleli. A labda azonban elhagyja a támadó lábát, s célba veszi a hosszú alsót. Remón nyújtózkodik, mindent megtesz, de nem érheti el, végül a játékszer túljut a gólvonalon. Góóóóóól, itt a vége! Asensi felnéz, majd diadalmasan a levegőbe emeli karjait. Mestermunka, Juan Manuel nagy meccse! 0-3! „Madrid zero, Barça tres!”

A gól után is a Barcelona maradt támadásban, és teremtett helyzetet: Rexach 17 méteres lágy emelését Remón magabiztosan húzza le.

A második félidő első részében a Madridnak nem hogy helyzete, de még támadása sem volt. Külön ki kell emelni a Barça védelmének zseniális játékát: a Rifé – Costas – De la Cruz – Torres alkotta védelem magabiztosan áll a lábán, nem engedi kibontakozni a Realt.

A 64. percben a hazaiak jutnak szabadrúgáshoz. A Real gyorsan, de pontatlanul végzi el a megítélt pontrúgást, így a labda Cruyffhoz kerül, aki egy 40 méteres átadással próbálja kiugratni a saját térfeléről induló Juan Carlost. A Barca középpályása jó ütemben érkezik, majd 15 méteren keresztül vezeti a játékszert. Még labdával is gyorsabb, mint az őt üldöző védő, egyszerűen megállíthatatlan. Középen két csapattárs is megjátszható, azonban Juan Carlos felnéz, és a tizenhatoson belülre érve megpróbálja átemelni a kapus felett… Csodálatos nyesett lövését Remón nem érheti el, a labda pedig a jobb felső sarokban köt ki, góóóóóóóóóól! Elképesztő, fenomenális, varázslatos!!! Parádézik a Blaugrana! Juan Carlos klasszis megmozdulását követően már több, mint lesújtó a Real szemszögéből az eredményjelzőről vissza köszönő állás: 0-4!

Juan Carlos Pérez (1945-2012)

A gólt követően sincs megállás, két vállon a fővárosi együttes, míg az FC Barcelona önfeledten játszik, a szó szoros értelmében.
A 67. percben a felezővonalnál Cruyff szerez labdát, majd előrepasszol Marcialnak, aki a kapuval szemben, 18 méterről bombázza kapura, a labda a jobb alsó sarokba tart… de Remón gyors vetődéssel hárítani tud.

Két perc telt el, s ismét nagy lehetőség adódik a vendégcsapat előtt. Rubinán a 16-os jobb oldalánál, az alapvonal közelében csúnyán elkaszálta Marcialt, aki sajnos nem tudja folytatni a játékot, helyére Tomé érkezik. Cruyff áll a labda mögött, nekifut, majd a rövid sarok felé ível. A félmagas labda megtalálja az üresen helyezkedő Sotilt, ez így ajtó-ablak helyzet! A perui pár méterről, teljesen egyedül, felugorva a kapu közepébe fejel. Góóóól, méghozzá az ötödik!!! Mit művelt a Real Madrid védelme? Botrányos. Földbe gyökerezett lábbal bámulták a Barcelona ötödik találatát. Sotil teljes magányban álldogált a kapu előtt, még Remón sem lépett ki rá. Újabb kapitális hiba, újabb kapott gól, 0-5, teljes megsemmisítés!

Közben számos Mardid szimpatizánsnak elege lett a mészárlásból, s a kijáratok felé vették az irányt.

A következő említésre méltó esemény a 76. percben történt. A 16-os magasságában bedobáshoz jutott a Barça. Cruyff végzi el a partdobást, majd visszakapja a labdát, amit élesen a kapu elé ível. Sotil érkezik ismételten elszakadva őrzőitől, hatalmas lehetőség! A Barcelona csatára 6 méterről, senkitől sem zavartatva bólint a kapu felé… Azonban gyenge megoldás, kihagyja a kihagyhatatlant. Nem sok hiányzott tehát a hatodik találathoz.
A helyzetet követően visszavett az iramból a Blaugrana, s nem erőltette a további gólok szerzését. A hátralevő szűk negyed óra nem hozott nagyobb helyzetet vagy támadást. Letelt a rendes játékidő, majd felhangzott a már-már üres stadionban Orrantia hármas sípjele, ami a mérkőzés végét jelentette. Véget ért tehát a Real Madrid – FC Barcelona összecsapás, melyen egy káprázatosan futballozó vendégcsapatot, és egy megzabolázott Real Madridot láthattunk. A gránátvörös-kékek győzelméhez kétség sem férhet, ma valami egészen különlegeset nyújtottak, így érthető a játékosok és szurkolók földöntúli öröme. A végeredmény tehát, Real Madrid – FC Barcelona: 0-5.Én köszönöm a figyelmet, remélem jól szórakoztak!

A győzelem

A Blaugrana ezen az estén teljesen megérdemelt győzelmet aratott. A játék minden elemében a házigazda fölé nőtt. Kiválóan védekezett. A középpályán hatásosan zárta le a Real elől a területet. Cruyff a meccs egésze alatt kimagaslóan irányította a csatársort, és számtalan labdát is szerzett, teljesítményét egy góllal koronázta meg. Mindezek alapján a mérkőzés emberének tekinthető. Elöl Asensi és Marcial volt különösen agilis: szinte mindig megjátszhatóak voltak, a csapat játékához sokat tettek hozzá, feladatukat hiba nélkül oldották meg. Sotil halványabb teljesítményt nyújtott, de gólt szerzett, s egy gól előkészítésében óriási szerepet vállalt. A védelemnek az első félidőben akadtak feladatai, a másodikban a királyiak egyetlen értékelhető támadást sem vezettek. Különösen Antoni Torres munkája érdemel kiemelést: mindvégig határozottan szerelt, irányította a védelmet, és egyetlen megingása sem volt. Feladatát tanárian látta el.

‘Cholo’ Sotil fejjel veszi be Remón kapuját

Egy győzelmen nincs mit megmagyarázni – az önmagáért beszél. Egy idegenbeli 5-0 arányú győzelem mindig, minden körülmény között megsüvegelendő teljesítmény. Ha ezt a gólzáporos győzelmet a Bernabéuban mérik a Realra, az külön öröm. Főleg, ha az ősi rivális éri ezt el. Egy Barça – drukker ilyenkor fél méterrel a Föld fölött jár.

Köszönjük Nektek ezt az örömet!

You may also like

Írj kommentet