Egy Úr Fuentealbillából – morzsák Iniesta életéből

Szerző: Blaugrana.hu
1496 megtekintő

Egy Úr az űrből után szabadon. Egy Úr Fuentealbillából. Aki ezen a tituluson biztos megsértődne, és kikérné magának – de ez egy szurkolói oldal, s számunkra Andrés Iniesta egy Úr. Annál is több. Ember. Példakép. Örömünk oka. Zsenialitás. Utolérhetetlenség. Maga a tökély. A 12 éves srác. Mindig. Mindenkor. Mindörökké. A ‘Don’. A pótolhatatlan labdazsonglőr. A tökéletes passzok kivitelezője. A futball Paganinije. A labdarúgás Dalíja. A foci Beethovenje.

[1]

– 1984. május 11-én született Fuentealbillában, édesapja José Antonio Iniesta, édesanyja María Luján. Az édesapja egy jól ismert üzletember volt Albacetében, így Andrés-nek boldog és nyugodt gyermekkora volt, és a legnagyobb örömet az jelentette számára, ha a lábai a focilabdát bűvölhették.
– Amikor 10 éves lett, az apja elküldte az albacetei akadémiára, ahol hamar megmutatta a tehetségét. Két évvel később, egy gyermektornán megmutatta a benne rejlő tehetséget, ezáltal számtalan spanyol csapat figyelmét felkeltette. A tornán a legkitartóbbak az FC Barcelona képviselői voltak, s az apja hamar megállapodott a klubbal, hogy Barcelonába költözik a fia. Nemsokára már a La Masíán volt próbajátékon, ahol nem telt el sok idő, és mindenkit meggyőzött, lenyűgözött tehetségével.
– A próbajáték után még visszatért Albacetébe a családdal, ahol a családtagok és a barátai azért imádkoztak, hogy Iniesta a Barcelonába való igazolás és költözés mellett döntsön. Ugyanis Andrés nagyon szerette a családját, s nem akart elválni tőlük, bármi áron sem.
– Amikor megérkezett a ‘La Masíára’ nemhogy tinédzser nem volt, de ő volt az akadémia legfiatalabb tagja – mindössze 12 esztendős múlt. A beilleszkedés a pályán könnyen ment, azon kívül kevésbé: sokat sírt, nagyon hiányoztak neki a szülei. Azonban a pályán megmutatkozó tehetsége, a nevelők szeretete hamarosan meghozta a gyümölcsét: a pályán fiatalabb kora ellenére, mindenkinél tehetségesebbnek bizonyult. Az 1999-es NIKE Premier-Kupán mindenkit lenyűgözött, a torna legjobbja lett, és magától Peptől vehette át az elsőségért járó serleget.
– Albacete, ahonnan származik, egy híres szőlőtermelő vidék, ahol minőségi borokat állítanak elő. Innen jön Andrés-nek a bor iránti szeretete is, és vállalkozásának gyökere. S onnan, hogy anyjának egy kocsmája volt Fuentealbillában, ahol gyerekként is sokat segített már iskola és foci után.
– A ‘La Masíába’ rendszerint 13/14 évesen kerülnek a tehetséges fiatalok, Andrés 12 éves és 4 hónapos volt, amikor odakerült.

2001. május 11. – a 17. születésnapi tortával a második otthona előtt

[2]

– Gyermekként egyetlen öröme volt, a labda. Akkor érezte magát biztonságban, ha rúghatta a bőrt.
– Nem volt ritka, hogy ha gyermekként Andrés kapott egy erősebb rúgást, vagy megsérült, akkor az édesapja karjaiban sírt, és kapott vigasztalást – ez hatalmas szereteten alapuló kötődést mutat a Családon belül.
– A szőlő- és bortermelő vállalkozás nagyon fontos Andrés számára, amit a profi karrierje mellett is teljes bedobással csinált és felügyelt.
– Az édesanyja egyik ismerőse a legnagyobb rajongója: elmondása szerint egyetlen meccset sem hagyott ki, amelyen Andrés pályára lépett.
– Élete szerelmével, Ana Ortízzal 2008-ban találkozott, miközben épen egy sérülésből lábadozott.
– A házasságkötésük után Mexikóba mentek nászútra.
– A média szereplői körében úgy van elkönyvelve, mint aki nem szereti a nyilvánosságot, és minden személyes célja elé helyezi a családját.
– A bortermelés hagyománya a nagyapjától ered. Összesen 180 hektár szőlőt művelnek Albacetében.
– Hat éves korában a Real Madrid szurkolója lett, de ez a fázis nem tartott sokáig, mert hamar lecserélte őket a Barçára.
– Volt egy időszak, amikor az Instagramon felfüggesztették a profilját – az Instagram belső hibájából kifolyólag.

2016 – az Albacete tulajdonosaként

[3]

– Ana Ortizzal 2008-ban találkozott először, és 2012-ben házasodtak össze. Három gyermekük van: két leány és egy fiú (Paolo). A családja a mindene. Mikor a ‘La Masíába’ került, Andrés sokat sírt és gyakran gondolt arra, hogy otthagyja, és hazamegy a családjához, ahol született.
– Mindenki úgy ismeri, mint aki nagyon csendes és zárkózott ember, de nem magánakvaló.
– Gyermekkorában volt egy ajánlata a Realtól, de miután azt elutasította, megkapta első becenevét: “Anti-Galaktikus”; majd a szurkolók egy másik becenévvel is felvértezték: “El Illusionista”.
– Az a filozófiája, hogy az életünkben történt dolgok fele eleve meghatározott dolgok összessége, az ember csak a másik felének az irányítója.
– A dél-afrikai világbajnokság előtt megfogadta, ha világbajnok lesz, akkor első útja a Santiago de Compostela-beli Szent Jakab kolostorba és katedrálisba vezet.
– Legjobb barátja, Dani Jarque halála annyira mélyen érintette, hogy felmerült benne: befejezi a labdarúgó pályafutását.
– 2008-ban Fuentealbilla polgárai úgy döntöttek, hogy a városka egyik utcáját róla nevezik el.
– Amellett, hogy futballista és bortermelő, nagyon aktív a társadalmi életben is: UNICEF-nagykövetségét teljes odaadással, maximalizmussal csinálja.
– Saját focisulija is van, ahol 14 év alatti gyermekeket tanítanak, nevelnek a futballra és az életre.
– 2017-ben megjelent könyve az “Életem játéka” címet viseli.

Andrés és élete szerelme, Ana Ortíz

[4]

– Ő a legkedveltebb játékos egész Spanyolországban, minden stadionban felállva tapsolták meg, kivéve egyszer a San Mamés-ben, ahol a vélt szimulálása ellen tiltakoztak Iniesta ellen.
– Minden lehetséges trófeát megnyert, amit egy játékos elérhet, s győztes gólt lőtt a 2010-es VB-döntőben.
– Szeret az emberekkel beszélgetni, és felháborítja, ha nőket vagy gyermekeket vernek meg.
– Kedvenc dala a “Como Camarón”, amit az Estopa nevű spanyol rock-zenekar ad elő. Ők játszottak 2018. május 18-i búcsúztatásán is a Camp Nou-ban.
– Pszichológiát tanult, de nem fejezte be a tanulmányait.
– A Sant Just településen lakik, ami pár mérföldre van Barcelona központjától. Vásárolt egy házat a barcelonai tengerpart mellett is, de nem költözött oda, mivel egész családja Sant Just-ben él.
– Kedvenc színésze Russell Crowe, kedvenc filmje pedig a ‘Training Day’.
– Szülővárosában a nagyapja bezárta az éttermét, hogy egy múzeumot rendezzen be Andrés tiszteletére, ahol a sikereiről szóló fotókat, mezeket, képeket helyezték el.
– Nem szeret a figyelem középpontjában lenni, ezért ritka, hogy a médiában bármi negatívum is megjelenjen vele kapcsolatban.
– Szeret enni, de nincs igazán kedvenc étele. Legszívesebben a csirkét fogyasztja, és szereti a chips-et is.
– Kedvenc nyaralási úti célja Szardínia szigete.
– Egy interjúban egy riporter megkérte, hogy mondja el egy személyes titkát, amire Andrés ezt felelte:

Két nappal a Chelsea elleni gólom után kaptam egy jelentést a kórházakban megszületett babák számáról abban a pillanatban, amikor a gólomat szereztem. A születési arány azon az estén közel 50%-kal megnőtt a megszokotthoz képest. Az orvosoktól kapott levélben a doktorok kifejtették, hogy az izgalomtól és a gólom által okozott örömből kifolyólag indultak meg ezen nőknél a szülési fájdalmak, s jöttek világra babák nagyobb arányban.

– Amikor aláírta első profi szerződését, minden pénzét arra költötte, hogy a szüleinek házat vegyen Barcelonában.
– A keresztnevét a nagyapja után kapta, és rajta kívül szülővárosában van még két Andrés Iniesta – mindketten az unokatestvérei. A dédapját is Andrés-nek hívják.

Az Apa – José Antonio, akinek mindent köszönhet

[5]

Az alábbiakban Iniestától származó gondolatokat olvashatunk:

– “A tökéletesség, mint olyan, nem létezik.”
– “A La Masía egy olyan hely, ahol sok ember él együtt, de te mégis egyedül vagy.”
– “Amikor a grundon összegyűltünk, mindig nagyobb gyerekek ellen kellett játszanom, és mindig kértem a labdát a társaimtól. Labda nélkül a pályán, elveszettnek éreztem magam.”
– “Nincsenek olyan szabályok a futballban, miszerint egy játékosnak ilyen magasnak vagy olyan szélesnek kell lennie.”
– “Az az érzés él bennem, hogy az emberek először az embert, utána a játékost tisztelik bennem, és ez adja nekem a futball szeretetét.”
– “Vannak akik szeretnek, és vannak akik, nem. A végén azonban ugyanazt kell tenned mindig.”
– “Ha áldozat nélkül nyersz, azt is élvezni fogod, de sokkal nagyobb kielégülést jelent, ha harcolsz a sikerért.”
– “A hírnév hamar eltalálja a célpontja fejét, mert tudja, hol a legkisebb az ellenállás.”
– “A múltban voltak bálványok a pályán, de ma azt élvezem, hogy minden játékos egyenlő a gyepen.”
– “Adj magadnak egy esélyt! – ha nyersz, boldog leszel, ha nem nyersz, akkor pedig bölcsebb.”
– “Nem úgy tekintek magamra, mint egy sztárra.”
– “Apám készített egy múzeumot a rólam készült videókból és fényképekből.”
– “Az életben, akárcsak a pályán, különböző típusú emberek vannak.”
– “Amikor a nyilvánosság előtt beszélek, törekszem arra, hogy minden embert megértsek, és megértessem mindenkivel, hogy mit akarok mondani. Néha nehéz, nem mindig sikerül, de mindig megteszek mindent, ami tőlem telik.”

[6]

– Iniesta első trófeáját 2002-ben nyerte, 16 évvel ezelőtt, amikor a csapattal megnyerte a Segunda División ‘B’ csoportját.
– Fontos volt számára a 2002/03-as szezon, amikor Iniesta a Barça mezében debütált a La Ligában, s a csapat az idény végén a 6. helyen végzett. Azóta a Barça minden szezont a bajnokság első két helyén zárt, kivéve a 2007/08-as idényt, amikor harmadik lett.
– 2001 óta 75 gólt ért el (Barça ‘B’, FCB, spanyol válogatott), ami nem csökkenti Iniesta fontosságát és jelentőségét.
– A La Ligában az Atlético Madrid ellen lépett pályára, összesen 26 alkalommal. Ha minden sorozatot figyelembe veszünk, akkor az Atlético és a Real Madrid ellen lépett legtöbbször pályára, 37-37 alkalommal.
– Andrés Iniesta labdarúgó-pályafutása során soha, egyetlen meccsen sem kapott piros lapot.
– A Barcelonával mérkőzéseinek 68%-át, a spanyol válogatottal 75%-át megnyerte. Ez a legnagyobb arány az egész spanyol futballtörténelemben.
– A Barça játékosaként legtöbb győzelmet az Espanyol (22), a Sevilla (21) és az Atlético Madrid ellen (20) ért el. A válogatott tagjaként Liechtenstein és Franciaország ellen volt a legsikeresebb: 5-5 sikerrel.
– 1999-ben nyerte első trófeáját, a NIKE Premier Cup-ot Barcelonában, mégpedig az ő találatával, amit a döntő utolsó percében szerzett. S ennek a másik érdekessége volt, hogy ő emelhette fel a serleget elsőként, hiszen ő volt a csapat kapitánya.
– A 2004/05-ös szezontól számított a felnőtt csapat alapemberének, és sokan úgy vélik, hogy fontos állomás volt életében a 2006-os Gamper Kupa megnyerése is.
– A NIKE egyik kiemelt partnere, ill. ott van a FIFA PC Games-ben is, mint fő támogatott.
– Tagja volt az U16-os csapatnak, amely Európa-bajnokságot nyert.
– Első gólját a spanyol válogatottban 2008. február 7-én szerezte, egy Anglia elleni barátságos meccsen, ahol együtt játszott Xavival és David Villával is, majd a 2008-as EB-n is kulcsszereplő lett.
– Neve örökre bekerült a spanyol- és a világfutball történelemkönyvébe, miután a 2010-es VB-döntő 116. percében bevette van der Saar hálóját, amivel Spanyolország megnyerte története első világbajnokságát.
– 2010-ben megkapta az “Asztúria hercege-díjat” is, miután tagja volt a VB-első csapatnak.

2015. Berlin – a ‘Maestro’ és a ‘Don’

[7]

Statisztikai adathalmaz Iniesta pályafutásáról

Karrierje során 35 trófeát nyert:
32-t a Barcelonával, hármat a spanyol válogatottal.

2004-2018-ig a következő trófeákat nyerte meg:
– 9x spanyol bajnok
– 6x Spanyol Kupa-győztes
– 4x BL-győztes
– 3x Klub-VB-győztes
– 3x Európai Szuperkupa-győztes

A 14 éves pályafutás konkrét számokban:
– 763 mérkőzés
– 69 gól (2 büntető)
– 68 gólpassz
– 65 sárga lap
– 0 piros lap
– 74.348 pályán töltött játékperc
– 88%-os passzpontosság

[8]

– Andrés Iniesta debütálására a felnőtt csapatban 2002. október 29-én került sor egy Club Brugge – FC Barcelona BL-csoportmeccsen (0-1, Riquelme). Andrés végigjátszotta a mérkőzést, s a bizalmat van Gaaltól kapta meg.

2002. 10. 29. a Club Brugge elleni debütálás

[9]

Néhány szakértő vélemény Andrés Iniestáról.

Pep Guardiola: “Iniesta nem zselézi a haját, nem visel fülbevalót, nincsenek tetoválásai. Talán nem igazán vonzó a média számára, de mégis ő a legjobb.”

Vicente Del Bosque: “A tökéletes futballista példája: védekezésben és támadásban is a maximumot nyújtja.”

Sir Alex Ferguson: “Fantasztikus játékos. Az egész csapatot irányítja. Ahogy mozog a labda felé, az egész mozgása és a képessége, ahogy megtalálja a szabad sávokat, hihetetlen. Rendkívül fontos része a Barcelonának.”

Xavi: “Iniesta a legtökéletesebb spanyol játékos. Kiválóan irányít. Nagyon könnyű az oldalán futballozni.”

Sergio Ramos: “Iniesta az a srác, akit minden anya el tudna képzelni a lánya férjeként. A karrierjéről elég annyit tudnunk, hogy ő egy varázslatos játékos, és ezzel mindent megtudtunk róla. Ő egy varázsló. A világon csak egy-két játékos van, akit vele egy szinten lehet említeni.”

Luka Modrić: “Iniesta nagyszerű játékos. Az, hogy játszhatok ellene, büszkeséggel tölt el. Ő a történelem egyik legnagyobb középpályása. Szeretek ellene játszani, tisztelem őt, mint sportembert és mint játékost is.”

Leo Messi: “Iniesta és én egyformák vagyunk, abban az értelemben, hogy mindketten arra használjuk a testünket, hogy azzal távol tartsuk magunktól az ellenfelet. Olyan tulajdonságokkal rendelkezik, ami mindenkit boldoggá tesz a környezetében. A pályán mindig van egy olyan pillanat, hogy azt érzed, most elkaphatod, leszerelheted, aztán rájössz, hogy ez lehetetlen. Nem tűnik gyorsnak, de olyan képességekkel rendelkezik, hogy mindig meg tud szökni előled, ami technikai tökéletességéből fakad.”

Samuel Eto’o: “Amikor pályája elején azt mondtam Iniestáról, a legjobb a világon, mindenki kinevetett. Ma láthatják, hogy igazam volt.”

Wayne Rooney: “A Barcelona egy nagyszerű csapat. Véleményem szerint pedig, Iniesta a legjobb a világ futballjában.”

Zinedine Zidane: “Amikor Iniestát látom focizni, magamra ismerek benne.”

Ronaldinho: “Amikor nézem őt, ahogyan játszik, Xavi jut eszembe róla. Úgy kezdett játszani a felnőtt csapatban, mint aki még nagyon fiatal volt akkor. Én már akkoris csodáltam, mára pedig történelmet írt.”

David De Gea: “Ha lenne rá lehetőségem, elhoznám a Manchester Unitedbe. Számomra nem a világ egyik legjobb játékosa, hanem az egyedüli legnagyobb.”

Dani Alves: “Mint ember, mint játékos, egyaránt profi. Andrés fantasztikus. Imádom ahogyan játszik. Számomra, Iniesta nem más, mint Don Andrés!”

Petr Cech: “Ő az egyik legjobb játékos a világon. Amikor ezt mondom, nemcsak a jelenre gondolok, hanem a futballtörténelem egészére.”

Jorge Sampaoli: “Iniesta a legjobb játékos a világon. Ő érti a legjobban a játékot, és ő irányítja a csapat minden részét. Felülmúlhatatlan.”

1999. NIKE Cup – Andrés és példaképe, Pep

[10]

– Az első gólt az FC Barcelona felnőtt csapatában a 2003/04-es szezonban szerezte a Spanyol Kupa küzdelmeiben, a Levante elleni első meccsen, amit 3-1-re nyert meg a Barcelona. A 3. percben talált be az ellenfél kapujába, 2004. január 14-én.

[11]

Az egyik, ha nem a legemlékezetesebb pillanat volt Iniesta és a Barça-szurkolók életében is a 2009. május 2-án lejátszott Chelsea elleni BL-elődöntő visszavágója. Az első meccsen nem született gól, a visszavágón pedig a 9. percben Essien bombagóllal bevette VV hálóját. A helyzetet nehezítette, hogy a második félidőben Éric Abidal a kiállítás sorsára jutott, és a Barça egy játékossal kevesebben maradt a pályán. Telt az idő, és egyre csak romlottak a kilátásai a csapatnak. S amikor úgy tűnt, hogy mindennek vége, a rajongók már csak a csodában bíztak, és csak álmodoztak már a BL-trófea magasba emeléséről, akkor jött Iniesta, lövésre emelte a jobb lábát, s a labda Cech kapujának bal felső sarkában kötött ki. A szurkolók felrobbantak, és mehettek Rómába – a csapattal együtt.

A földöntúli öröm pillanata egy sosemvolt estén

[12]

A Real Madrid elleni első gólját a 2011-es Spanyol Szuperkupa-döntő második mérkőzésén érte el: augusztus 17-én a Camp Nou-ban, s a 15. percben vette be Casillas hálóját. A szuperkupát a Barça nyerte 5-4-es összesítéssel.

[13]

Miután 2010-ben és 2011-ben második ill. harmadik helyezést ér el az Aranylabda-szavazáson, 2012-ben megnyeri egyetlen egyéni elismerését. Jobbnak bizonyult csapattársánál Messinél, ill. CR-nél is. Ez volt az “Európa legjobb játékosa”-díj, az “UEFA Best Player in Europa Award” elismerés, amelyet az európai újságírók szavazata alapján hirdetnek ki.

[14]

Az első BL-trófeáját 2006-ban nyerte meg. Bár nem kezdőként lépett pályára a párizsi döntőben, a félidőben pályára léphetett José Edmilson helyett. A meccs végén a Blaugrana edzője, Frank Rijkaard együtt örülhetett a fiatal Fuentealbilla-i győzelmének.
2015-ben a Barça ötödször ért fel Európa tetejére a Juventus elleni győzelem alkalmával. Ekkor Xavi és Iniesta együtt nyerte el a BL-elsőséget, ami egyben az utolsó ilyen trófeája is volt.

2006. az első BL-trófea

[15]

2010. július 11-én az egész Föld, a futballvilág egésze izgatottan várta a világbajnokság utolsó mérkőzését a Dél-afrikai Köztársaságban. A FIFA adatai szerint 910 millió ember nézte aznap ezt a finálét. Ahogyan az várható volt a fegyelem játéka volt a varázslat ellen, sok lehetőséggel mindkét oldalon. Már a 116. percben járt a döntő, amikor Cesc Fábregas tű pontos átadása szabadon találta meg a 16-on belül Iniestát: a sakk-matt helyzetet pedig Andrés tökéletesen oldotta meg, és lőtte a labdát Stekelenburg hálójába, ami a spanyol rajongók felrobbanását idézte elő a stadionon belül. Andrés Iniesta pedig könnyes szemekkel ünnepelt, majd levéve mezét az egész világ láthatta emberi nagyságát és könnyeinek okát: a gólját legjobb barátjának, a fiatalon elhunyt, Dani Jarquénak ajánlotta. A gólt Iniesta érdemelte meg a leginkább.
Ugyanakkor az látszott Iniestán, hogy az érzelmei össze vannak keveredve: VB-címhez juttatta Spanyolországot, miközben gondolatai nemrég elhunyt barátja körül forogtak. Ez a gesztus több, mint elég volt ahhoz, hogy az addig is tisztelt játékos kivívja egész Spanyolország szeretetét, másrészt minden rajongó számára duplán emlékezetes estét varázsoljon. Ez egy olyan emlék, amit csak igazán Iniesta tud megérteni és átélni.

[16]

Nem sokkal a Király Kupában elért első gólja után a La Ligában is megszerezte első találatát: a Real Valladolid elleni, 3-1-re megnyert mérkőzés 84. percében volt eredményes. A meccset 2004. április 10-én az Estadio Nuevo Zorillában játszották.

[17]

A következő emlékezetes pillanatot 2015. november 21-én élte meg Iniesta és minden Barça-szurkoló. A Luis Enrique által trenírozott Barça a Santiago Bernabéuban lépett fel, és 4-0 arányú vereséget mért a Real Madridra. A katalánok harmadik gólját, de milyen gólt, lőtte Iniesta (’53), azonban más miatt maradt emlékezetes a “klasszikus”. Amikor a 77. percben ‘Lucho’ cserére szánta el magát, és lehívta a pályáról Andrés-t, a Bernabéu közönsége felállva tapsolta meg a VB-győztes gólt szerző zsenit. Csak Maradona és Ronaldinho volt részese annak, hogy az ősi rivális stadionjában kitörő tapsorkánnal ismerték el tudását és nagyságát.

[18]

Nem sokkal azután, hogy Iniesta hivatalosan is bejelentette távozását, az FC Barcelona hivatalos YT-csatárnája összeállítást tett közzé az 5 legszebb Iniesta-gólról.

[19]

Lehet, hogy sokan nem tudják, de Andrés Iniesta jelenleg az Albacete futballklub egyik tulajdonosa is egyben. Ez az a klub, ahol Iniesta megtette első lépéseit 1994 és 1996 között a futballpályán. Az Albacete pár évvel ezelőtt gazdasági nehézségek miatt bajba került, és az a veszély fenyegette, hogy két osztályt vissza fogják sorolni, de Andrés anyagilag megsegítette nevelőegyesületét, ennek fejében pedig az egyik tulajdonosa lett. Így az Albacete megmenekült a visszasorolástól.

Louis van Gaal – a holland mester, aki bizalmat szavazott Iniestának

[20]

Kevésbé ismert az a tény, hogy Andrés Iniesta majdnem a Real Madridban kötött ki. Mint az Albacete játékosa, szerette a klubot, ahol született. A Barcelona volt a másik kedvenc klubja, mert ott játszott kedvenc játékosa, Michael Laudrup. Azonban hat éves volt, amikor két szeretett klubja összecsapott a Ligában, és a Barcelona 7-1-re megverte az Albacetét, s emiatt a Barça iránti érzései megváltoztak, s elfordult tőlük. Attól kezdve Andrés érdeklődni kezdett a Real Madrid iránt, ami tovább erősödött, amikor Laudrup a “királyiak” játékosa (1994) lett.Ekkoriban már mindenki látta Albacetében és a spanyol utánpótlás-futball köreiben, hogy Iniestából kiváló játékos lesz, és ezért a nagy klubok sorba álltak a szolgálataiért. A madridiak közel álltak ahhoz, hogy a fiatal Andrés-t leigazolják, ez azonban az utolsó pillanatban meghíúsult. Ugyanis a szülei, mielőtt megegyeztek volna velük, elmentek Madridba, hogy körülnézzenek az akadémiájukon. Azonban, amit ott tapasztaltak, az sokkolta őket: az Akadémia környéke ugyanis egy rossz hírű környéken volt, ahol a bűnözés és a prostitúció virágzott, a közbiztonság pedig nagyon rossz volt. Ezt látva, José Antonio és María megszakítottak minden kapcsolatot a Real Madrid Akadémiával. Nem sokkal ezt követően Iniesta újra beleszeretett a Barçába, és innentől fogva egyetlen vágya volt: bekerülni a ‘La Masíára’, és kifutni majd a Camp Nou gyepére. A vágy teljesült, mi pedig 22 gyönyörű évvel lettünk gazdagabbak.

[21]

Andrés Iniesta 22 éves barcelonai pályafutása során 57 gólt ért el a tétmeccseken, a felnőtt csapat tagjaként.

[22]

Nem búcsúzunk, hiszen később majd találkozunk, Andrés!

2018. május. 20. a búcsú pillanata

[23]

Még egy utolsó lehetőség a világ összes Culéjának, hogy még egyszer belekóstoljon ebbe az exotikus Cabernet Sauvignonba a futballpályán!

Még egyszer a magunkénak tudhatjuk, miközben ő varázsol a labdával, a táncos lábaival!

Mégy egy utolsó lehetőség, hogy szemtanúi legyünk zsenialitásának, miközben ő, mint afféle művész, a Camp Nou gyepét egyfajta vászonnak tekintve, fest, és minden rúgása egy-egy finom ecsetvonás.

Éltesd őt, amíg csak lehet!
Dicsérd mindaddig, míg a Blaugranát viseli!
Nem lesz még egy olyan, mint ő egyhamar, talán sose!

32 trófea

[24]

Hiányzik mindaz, amit a Barcelona jelent: a szeretet, a csapattársak, a Camp Nou, az edzések. Ez valami teljesen sajátos, egyedi, ami mindig is a legfontosabb lesz a számomra.

 

Arthurnak megvan a maga stílusa. Ő egy olyan játékos, akinek önálló személyisége van. Biztos vagyok abban, hogy a csapat nagyon fontos pillére lesz.

 

A Bajnokok Ligája egy vágy mindenki számára. Az elmúlt években mindig közbejött valami kis apróság, ami miatt nem nyertük meg. A csapatnak, a játékosoknak megvan minden esélye, adottsága arra, hogy megnyerjék a BL-címet.

 

Szerettem volna Michael Laudruppal együtt játszani. Ő és Pep Guardiola voltak az én bálványaim.

 

Ha a Klub bízik Aleñá, Riqui Puig és Miranda tudásában, akkor megfelelő játékidőt kell a számukra biztosítani, mert ezzel érezhetik ők is, hogy fontos szereplői a csapatnak, a Barcelonának.

 

Január eleje van, a Real Madridot soha nem szabad leírni, de a 10 pontos előny jelentősnek mondható. A La Liga a legfontosabb verseny, a BL pedig a legcsodálatosabb. /2018.01.09./

Michael Laudrup Iniestáról:

Sokszor megkérdezték már tőlem, hogy zavar-e, amikor Iniestát ‘új Laudrup’-ként emlegetik.Az egyetlen dolog, amit mondhatok ebben a helyzetben, az az, hogy ez nem zavaró, hanem épp ellenkezőleg: megtisztelő. Először is, ha egy új ‘kiadásról’ beszélünk, az azt jelenti, hogy az első ‘kiadás’ is elért valamit ezen a pályán. Másodszor, ha megnézzük Iniesta játékát, akkor ez az összehasonlítás, többé-kevésbé megalapozott (nevet). Őszintén mondom: amikor nézem a játékát, ahogyan mozog, ahogyan vezeti a labdát, olyan, mintha magamat látnám fiatal koromban.

 

La Croqueta? Igen, igen. Ez egy olyan csel, amit gyakran használtam a pályám során, annak ellenére, hogy nem tudtam, mi a neve (nevet). Megfigyeltem, hogy Andrés nagyon gyakran él ezzel a csellel. Úgy gondolom, hogy Andrés egy nagyon intelligens ember, mert ez egy kiváló módja annak, hogy távol tartsd magadtól az ellenfél játékosát, anélkül, hogy megállnál, és lehetőséget adnál az ellenfél számára, hogy megszerezze tőled a labdát.

 

Mindig is azt mondtam, hogy a futball világában három fajta passzolási lehetőség van, amelyeket a játékosok alkalmaznak. Az első a standard átadás, amit minden játékos meglát, és még a stadionban ülő rajongók is észrevesznek. A második már egy kicsit bonyolultabb, amit általában olyan játékosok vesznek észre, akik elég merészek ahhoz, hogy kockázatot vállaljanak. A harmadik az, amit csak nagyon kevés játékos képes megvalósítani: megszületik a fejedben a gondolat, s a lábak erdejében képes vagy eljuttatni a céljátékoshoz. Ha érted, amire célozni akarok, akkor láthatod: ezek nem mellékes dolgok, amelyeket a játékosok véletlenszerűen alkalmaznak. Nem, nem. Ezek olyan megoldások, amelyeket az adott játékos már előre átgondolt, pontosan kidolgozott és aztán meg is valósított. Andrés ebbe a harmadik csoportjába tartozik a játékosoknak.

Santi Cazorla Don Andrés-ről:

Az első pillanattól kezdve, amikor még ifjúsági tornákon találkoztam Iniestával, amikor ő még az Albacetében játszott és meg az Oviedóban, tudtam, hogy ő egy igazán különleges játékos, és amikor felnőtt, be is teljesedett ez. Fiatalkorom óta ismerem Iniestát, de először 2008-ban játszhattam vele egy csapatban, az Európa-bajnokságon járt válogatottban.

 

Számomra ő és Xavi a legjobb játékosok a spanyol futball történelmében. Nem csupán játékosként kimagaslók, hanem emberként is tiszteletre méltók mind a ketten. Iniesta nagyon szerény, már-már félénk, de mindig ott áll melletted, ha szükséged van rá. Amikor az edzésen megsérülten, egyből odajött hozzám, majd később is mindig érdeklődött felőlem, és bátorított engem. Ez az, amit igazán nagyra értékelek Iniestában. Mi az, amit különösen szeretek benne? A nyugalom, amit a pályán áraszt magából. Ez olyasmi, amit nem tudsz megtanulni, vagy így születtél, vagy nem. Sohasem láttam, hogy pánikba esett volna, amikor a labda az ellenfélhez került vagy akár hozzá került.

David Silva szavai Iniestáról:

Andrés és én nagyon hasonló játékosok vagyunk, és nemcsak a futballra értem ezt, hanem a magánéletre is. Csakúgy, mint Iniesta, én is nagyon visszahúzódó, békét szerető ember vagyok. Nagyon szeretem nézni Andrés játékát, főleg amikor még a Barcelonában játszott. Amikor nézed, azt gondolod, hogy “ez valami teljesen új dolog, egy teljesen más szint, mint a megszokott”. S ha figyeled napról-napra, akkor mindig tanulsz tőle valami újat: akár a futballban, akár a privát életben.

 

Amikor a válogatottban játszottunk, mindig megjátszható volt, mindig nyugodt szívvel adhattam neki a labdát. Ekkor mindannyian megnyugodhattunk, felszabadulhattunk a nyomás alól, ami az ellenfél részéről rád nehezedett. Mit szeretek igazán benne? A hirtelen irányváltásokat. Ez fantasztikus! Emlékszem, mindig amikor bajba került volna, hirtelen megfordult, irányt változtatott és máris ellenkező irányba mozgott. Szörnyű volt, de egyben gyönyörű is!

Andrés Iniesta:

Hős lennék? Egy kicsit sem. Azt érzékelem, hogy szeretnek mindenhol, ahová megyek, de a hős az valami más. A Hősök olyan emberek, akik a betegségek legyőzéséért küzdenek, akik külföldön vállalnak munkát, hogy gyermekeiknek megfelelő életminőséget biztosítsanak. Én csak egy kiváltságos ember vagyok, aki azt csinálja, amit szeret, és néha van esélye boldoggá tenni az embereket.

Vicente del Bosque:

Csodálatos labdarúgó, ritkán látható fizikai készségekkel. Különleges minőséget képvisel. Végtelen eleganciával mozog a pályán. Ezt a mozgáskoordinációt és technikát nem lehet tanítani. Fejleszteni lehet, de születni kell rá. Mint egy táncosnak, minden mozdulata könnyed, mintha nem is igényelne semmilyen erőfeszítést. A játéka természetes. Mindig higgadtan játszik, kényelmesen, mintha csak sétálna a labdával. Nyomás alatt sem kezd kapkodni, mindig megőrzi a hidegvérét.

Visca el Barça!
Grácies, Don Andrés!

Kapcsolódó cikkek