Eulogio Martínez? Nem, hanem Eduardo Hernández!

szerző: Blaugrana.hu
909 megtekintés

Ez egy rövidke írás lesz, de annál érdekesebb. Nem sokkal ezelőtt volt 61 éves a Camp Nou, s ennek apropóján derült fény az alábbi eseményre, amelyet a még épülő stadionnal kapcsolatban jegyeztek fel. Azt tudjuk, történelmi tény, hogy az első ‘hivatalos’ gólt az új stadionban Eulogio Martínez szerezte az 1957. szeptember 24-én megrendezett FC Barcelona – Varsó barátságos mérkőzés 11. percében. De vajon, ez volt az első találat, amelyet a Camp Nou-ban szereztek? Erre a kérdésre ad választ az alábbi szösszenet. Kellemes szórakozást!

Barcelona, 1956. augusztus 10. A Camp Nou építési munkálatai nagyon jó ütemben haladnak, miközben a Csapat még a Les Corts-ban fogadja az ellenfeleit. Mivel az építkezés jól halad, a munkások serények, a munkálatokat vezető építészek és művezetők úgy döntenek, hogy egy rögtönzött mérkőzést rendeznek a részvételükkel, a még felállványozott és be nem füvesített stadionban. A munkagépeket félre tolják, a leendő pálya egyik végében kaput állítanak fel hálóval, kijelölik a 16-os vonalát, és indulhat is a “derbi” az építőmunkások részvételével.
A stadion alapkövét 1954. március 28-án tették le, és a hivatalos megnyitóra 1957. szeptember 24-én került sor, amelyen a diktátor nem tudott részt venni – szerencsére -, s helyette a Falangista Mozgalom (Movimiento Nacional) főtitkára, José Solís Ruiz képviselte a falangista diktatúrát. A történelmi első ellenfél Varsó városának válogatottja volt, amelyet 4-2-re legyőztek a katalánok, s ezen a meccsen lőtte az első hivatalos gólt Eulogio Martínez a 11. minutumban. A meccs után évekkel az akkori tréner, a katalán Doménec Balmanya elmondta, hogy már a meccs előtt évekkel megállapodtak a lengyel futballistákkal, hogy velük szeretnék lejátszani a stadionnyitó-mérkőzést. Így jöttek ők Barcelonába erre a meccsre, s szerezte a stadion első gólját Martínez…vagy mégsem?

A kérdés megválaszolására vissza kell pörgetni az idő kerekét 13 hónappal, 1956. augusztus 10-ig. Ekkor került sor a munkások, építészek, munkavezetők közötti “barátságos találkozóra”, meglehetősen meleg, száraz időben. Két tökéletesen felkészített csapat, és játékvezető, ahogy az dukál egy futballmérkőzés alkalmával…és természetesen nézőközönséggel a “lelátókon”. Az építkezés még folyt, állványok vették körül a játékteret, amint azt a meccsen készült fotók is elárulják. A két csapat egyikét az építészek, a másikat pedig a munkások alkották. Az építészek kapuját Francesc Mitjans védte, és a csapatban ott volt két fő munkatársa, Lorenzo García-Barbón és Josep Soteras is – ők hárman tervezték a stadiont, s végig felügyelték, irányították a Camp Nou építését.
A mérkőzés egyetlen fennmaradt beszámolóját a Barça hivatalos hetilapjában olvashatjuk, Ramón Crespo történelmi beszámolójából.

Alig telt el két perc a mérkőzésből, amikor a Barça mezét viselő építészek kapuja megnyílik az ellenfél támadásának a végén. Hernández lő távolról, és a labda védhetetlenül vágódik a felső sarokba. S a lelátóról felhangzik az ováció: “Barça, Barça!”

Így a Camp Nou első gólját Hernández szerezte. De ki volt ez a Hernández? Bár a Crespo-krónika leírja mindkét csapat, a gránátvörös-kékben játszók, és az idegenbeli Barça-mezt viselők összeállítását is, nem lehetett eddig egyértelműen erre a kérdésre felelni…ugyanis két Hernández lépett pályára, akit Hernández I és Hernández II néven örökített meg Crespo. Ki szerezte hát az első történelmi gólt?
Most erre a kérdésre is választ kapunk. Hernández I és II egy testvérpár voltak. Az egyikük, Alfonso Hernández de Avilés, a munkálatok egyik irányítója volt, de a gólt nem ő szerezte, hanem a testvére, Eduardo Hernández de Avilés. Az alábbi képen számmal jelölt személyek:
1. Alfonso Hernández I
2. Eduardo Hernández II
3. Francesc Mitjans
4. Josep Soteras

1956/08/10. – az első “meccs” a stadionban | A Camp Nou 1955-ös állapotában

Eduardo Hernández, aki a gólt szerezte, közel állt ahhoz, hogy profi futballista legyen, de végül ő is inkább építész lett. a meccs előtt testvére, Alfonso kérte meg, hogy erősítse az ő csapatukat. A meccs után értékelte is a saját teljesítményét az almanach szerint: “Nagyon örülök, hogy hogy én lőttem az első gólt itt. Megmutattuk, hogy mi jobb formában vagyunk, mint az ellenfelünk” – mondta.
A Barça-újság ugyanezen számában Manuel Ibáñez Escofet beszámol az építkezésről, a meccsről is:

Most először láthattunk labdát a pályán! Sem több, sem kevesebb! A csodálatos pálya ígérete egy csodás gyepet feltételez. Az építők, a vezető építészek, a tervezők, akik naponta haladnak a munkával, és lenyűgöző tömegű betonból építik a stadionunkat, igazán megérdemelték ezt a megtiszteltetést! Ez a mérkőzés azt jelentette, hogy a pálya lassan már alkalmas lesz a rendes mérkőzések megtartására is. Már nem csupán egy betontenger állványokkal, hanem lassan lekerül a gyep is, és alkalmas lesz a legnépszerűbb és legizgalmasabb sport gyakorlására, ahol annyi érzelmek törnek fel a szurkolókból.

Anélkül, hogy Eulogio Martínez történelmi találatát kisebbítenénk, az első gól Hernández nevéhez fűződött!

 

FORÇA BARÇA!

You may also like

Írj kommentet