‘Lakatos’ – egy baszk magyar becenévvel

Szerző: Blaugrana.hu
242 megtekintő

’Lakatos’ – alias José Landázabal

Mint azt sokan érzékelitek/látjátok, engem meglehetősen érdekel az FC Barcelona múltja. Természetesen a jelen mozzanatait, történéseit is figyelemmel kísérem, nézem a meccseket, érdekelnek az igazolási pletykák, minden, ami a Klubbal kapcsolatos. Ezzel együtt a múlt – legalább – ennyire izgat, érdekel. Na meg, a Klub és a magyar labdarúgók kapcsolata. A minap is épp elmélyedtem a régmúlt eseményeiben, eredményeiben, s amikor az 1918/19-es szezon Barça-csapatát tanulmányoztam, feltűnt nekem egy magyaros hangzású vezetéknév: Lakatos. Gondoltam magamban, újabb magyar vonatkozásra leltem. Fogtam magam elkezdtem kutakodni, s ennek a kutatásnak az “eredményeit” most megosztanám Veletek.

‘Lakatos’ az FC Barcelona csapatának tagjaként: 1918-1920 között

Sajnos, a magyaros név nem magyar származású/születésű játékost takart, hanem egy baszk futballistát. Bizonyos José Landázabal Uriarte nevű fiatalembert, akinek a beceneve volt ‘Lakatos’, s az almanchokban is sok helyütt ezen a néven emlékeznek meg róla, vagy szerepel a csapat-összeállításokban. Ez a bizonyos Landázabal 1899. január 7-én született a baszkföldi Durango városában, és 1970. február 5-én hunyt el Bilbaóban. Pályafutását – ifjúsági korban – az Irala-Barrí ill. a Hispania együttesében kezdte, majd 1914-ben került az Eibar együtteséhez. 1917-18-ban az Athletic Bilbaóban játszott, s innen került az FC Barcelonához, ahol két idényt töltött el: 1918-1920 között 53 meccsen 33 gólt ért el a kiváló képességű támadó, középcsatár. Vicenç Martínez és Paulino Alcántara méltó társa volt ebben a két idényben. 1920-26 között aztán különböző katalán együttesekben játszott: az FC Martinenc (1920-23, 1924-26), ill. az RCD Espanyolban (1923-24). 1920-ban a Barçából, egy másik baszk játékos, Félix Sesúmaga Ugarte (1898-1925) miatt volt kénytelen távozni, aki őt kiszorította a csapatból. José Landazábal 1926 után még számtalan kisebb, spanyol csapatban játszott, majd 1932-ben a Hospitalenc SC (katalán csapat, 1909-ben alapították; 1956/57-ben a Tercera Divisiónban szerepelt, majd 1957-ben fuzionált a CD Santa Eulália együttesével, s az új nevük Centre d’Esports l’Hospitalt lett, ami néven máig működnek).

Schlosser Imre (1889-1959) – ‘Slózi’

No, de vissza Landázabalhoz, s ahhoz a kérdéshez: honnan származik a ‘Lakatos’ becenév. A válasz egyszerű, mégis meglepő: Landázabal nagyfokú hasonlóságot mutatott a korszak magyar kiválóságához, mind technikai képzettségét tekintve, mind pedig fizikai képességeit illetően. Ez a magyar kiválóság pedig nem más, mint Schlosser-Lakatos Imre, akit a legtöbben ‘Slózi’ néven ismernek, és a Ferencvárossal, ill. az MTK-val ért el kimagasló sikereket. 13-szoros magyar bajnok, hétszeres bajnoki gólkirály, a Fradi örökös bajnoka, négyszeres európai gólkirály; a magyar válogatottban 68 alkalommal szerepelt és 59 gólt ért el. No, de Baszkföldön honnan ismerték ’Slózit’? A válasz: 1914. január 4-én az FTC barátságos meccset játszott a Bilbaóval a San Mamés-ben, amelyen Schlosser Imre is pályára lépett. A meccset a Ferencváros nyerte 5-2 arányban, amiből Schlosser Imre két góllal vette ki a részét. S innen datálódik a hasonlóság a két játékos között.

1919. az Arenas de Getxo csapata elleni vesztes Spanyol Kupa-döntő előtti kép

Ennyi a rövid története a Barça ‘Lakatos’ nevű labdarúgójának: egy kiváló képességű baszk csatár, aki sok hasonlóságot mutatott a korszak magyar zsenijével, Schlosser Imrével.

Remélem, érdekesnek találtátok az írást.

VISCA EL BARCA!

Kapcsolódó cikkek