Laporta: “Messivel minden lehetséges”

Szerző: Somi Gábor
241 megtekintő

A Goal.com oldala 2017. augusztus 7-én egy hosszabb hangvételű interjút készített a klub korábbi sikeres elnökével, Joan Laportával, akinek világos véleménye van a jelenlegi vezetésről és arról, hogy ezzel az irányvonallal merre is halad a klub. emellett szólt a saját elnökségének eredményeiről, Cruyffhoz, Xavihoz, Iniestához, Messihez fűződő kapcsolatáról, a La Masía iránti elkötelezettségéről, a hagyományok tiszteletéről. Meglehetősen sarkos és negatív véleménye van egykori harcostársairól, Sandro Rosell-ről és Josep María Bartomeuról – ami érthető álláspont a részéről. A Rosell-vel kapcsolatos véleménye teljesen jogos, megalapozott és helytálló: sötét foltot hagyott a Klub életén. Kellemes olvasást!

Ez az egész történet egy brazil játékossal kezdődött, akit a Paris Saint-Germaintől sikerült leigazolni. Joan Laporta 2003-ban megnyerte a választásokat és elnöksége első komoly igazolása Ronaldinho volt, aki lendületességet és ambíciót hozott a csapathoz. Ma egy másik brazil, Neymar igazolt át, csak most a PSG-hez, ezzel pedig elképesztő megdöbbenést váltott ki az emberekből. A katalán klub messze elmarad azoktól az állapotoktól, amik 2010-ben Laporta távozásakor uralkodtak a klubnál.

Addigra a Barcelona mindent megnyert. 1999 és 2004 között igencsak ínséges időket éltek meg a katalán fővárosban, hiszen trófeák nélkül maradt a Blaugrana. Ezek után azonban több bajnoki címet sikerült nyerni, elhódították az első Bajnokok Ligája serleget is Frank Rijkaard irányítása alatt, mielőtt Pep Guardiolával végképp a csúcsra értek volna.

Mire Laporta távozott, Guardiola egy elképesztő csapatot épített, akik akkor már hét megnyert trófeát számláltak, ebből rögtön hatot az első szezonban, egy elképesztő és máig példátlan 16 hónapos varázslatnak köszönhetően, amely a FIFA-klubvilágbajnokság megnyerésével csúcsosodott ki 2009 decemberében. A Barcelona mindezt egyedülálló stílussal és fantasztikus futballal érte el. 

“A Bajnokok Ligája győzelmeink kiemelkedőek.” – mondta Laporta egy exkluzív interjúban.

“A Bajnokok Ligáját megnyerni, valamint a Real Madridot saját stadionjában 6-2-re megverni, nos ezek sporttörténelmi tettek. Ahogyan a játékosaink játszottak, az az igazi futball, ez a Barcelona. Ez az a játékstílus, és ezek azok az eredmények, amelyek megmaradnak bennem örökké, büszke vagyok ezekre a sikerekre.”

Mindez azonban több volt puszta sikereknél. Ez idő alatt a Barcelona első csapata főként a klub akadémiájáról, a La Masiáról érkező fiatalokból állt. A klubnak pedig nem volt főszponzora, a jótékonysági szervezet, a Unicef volt az, ami a klub mezén díszelgett, amire nagyon büszke volt a klub. Ez egy csodálatos filozófia volt, amire méltán mondhatjuk azt, ami a klubnak a mottója: Több, mint egy klub.

Azonban az idill gyorsan megváltozott, amikor Laportát egykori társa, Sandro Rosell 2010-ben legyőzött és megnyerte a választásokat. Kezdetben barátok voltak, együtt dolgoztak, de végül egymás riválisai lettek.

Miután Rosell átvette a hatalmat Laportától 2010-ben, a két férfi között minden volt, csak nem barátság és szeretet. A frissen kinevezett Rosell azzal vádolta meg a klub korábbi sikerelnökét, hogy a klubot hatalmas adósságokkal hagyta hátra.

“Az egyetlen érdeke az volt, hogy rossz emberként állítson be minket.” – mondta Laporta. “Vélhetően azért folyamodott ehhez a módszerhez, mert a mi irányításunk alatt lett a Barcelona igazán meghatározó klub, egy brand. Hét év telt el azóta és a hazugságok csak sokasodnak ekörül az elnökség körül. Leszedték az Unicef-et a mezről és gyorsan odatették a katari szponzort. Mindezt olyan indokkal, hogy úgy állították be a klub anyagi helyzetét, mintha nem lenne más választásuk, csak az lehet a megoldás a klub pénzügyi helyzetére, hogy lepaktálnak egy katari céggel.”

Sandro Rosell, aki soha nem látott mélységbe taszította a klub hírnevét.

“Mostanra ezeket az embereket az FBI körözi, vagy már börtönben ülnek… Egy olyan ember vádolt meg azzal, hogy a klubot rosszul vezettem, aki folytonos kapcsolatban állt Katarral. Nos, most ez a személy már börtönben van. A vádak ellene: egy fegyveres csoporttal való kapcsolat, illegális jutalékok és pénzmosás. Ez az ember szenvedett attól, hogy mi egy olyan sikeres klubot hagytunk hátra, amit csak úgy tud felülmúlni, ha megbélyegez minket, ez a gazember így tett.”

Sandro Rosell azóta már börtönben van, a klubot jelenleg társa, Josep Maria Bartomeu vezeti. Joan Laporta pedig úgy véli, hogy ez a két ember elpusztítja azt a modellt, ami éveken át sikeres volt és, ami miatt a Barcelona igazán nagy magasságokba tudott eljutni.

“Nagyon nehéz értelmezni azt, amit Bartomeu csinál.” – mondja. “Mert Ő az a személy, aki elrabolta az igazi Barçát, hazugságokkal mérgezi a klub életét. És mindezek tetejében még elnöknek is választották, holott nem éppen a szavahihetőségéről ismert.”

Josep Maria Bartomeu, aki 2015-ben elnyerte a választásokat. Többen vádolják azzal, hogy csak egy báb, Laporta sem vélekedik másképpen. Alatta a klub működése átláthatatlan.

“Amennyiben ez még nem lenne elég, Bartomeu csak egy báb, akit a börtönből irányítanak. Azt gondolom, hogy ez egy szégyen a klubra nézve. Mivel a klub élén két olyan ember áll/állt, akiknek az irányítása alatt a Barcelona adócsalási botrányokba keveredett, ez pedig példátlan.”

“A dolgok nem átláthatóak, nincs elegendő információ ahhoz, hogy jobban átláthassuk, valójában mi is zajlik a klubon belül. Minden olyan sötét, rengeteg értelmezhetetlen döntéssel. Naiv ember az, aki azt gondolja, hogy mindez nem a jelenlegi elnökségnek köszönhető.”

A Barcelona Luis Enrique alatt is sikeres tudott lenni a 2014-15-ös szezonban, ahol ismét véghezvitték a triplázást, ám ezt egy direktebb, kevésbé Barçás stílussal sikerült elérni. A csapat nagyon függött az első hármastól, a Messi-Luis Suárez-Neymar támadósortól.

Mindezek a sikerek vezettek oda, hogy Bartomeu mandátumát meghosszabbították, Laporta pedig veszített, pedig előzetesen nagy esélyes volt. Azonban a vereség nem szegte kedvét, be akarja bizonyítani, hogy egy másik modellel is lehetségesek, megismételhetőek azok a sikerek, amiket 2004 és 2010 között ért el a klub.

“Szerettem volna egy másik modellt bemutatni, máshogyan irányítani a klubot.” – mondta. – “Szerettem volna megmutatni, hogy létezik másik modell, amely nem kapcsolódik Katarhoz, amely nem pusztítja el a La Masiát, ez nem azt jelenti, hogy nem igazolnánk, de nem mindenáron. Van egy klub, amely mezén a Unicef díszeleg, amely játékstílusa Johan Cruyff nyomait viseli, amely a La Masiát használja a sikeres elérésének érdekében. Ez az a modell, amit megépítettünk az évek során, ezt pedig a jelenlegi vezetés egyszerűen lerombolta.”

“Ma már a Barcelona inkább egy intézmény, mint egy sportklub. Itt azonban még mindig az a fontos, hogy mi zajlik a pályán. Nem tudták a generációváltást jól kivitelezni, ezért sem sikerült többek között a tavalyi szezon olyanra, amilyenre kellett volna. Van egy kiegyensúlyozatlan csapatunk, az ifjúsági rendszer felbomlott, alig jönnek innen játékosok, mindez természetesen engem is aggaszt, mivel a Barcelona egy sikeres modell vonalán haladt, amivel sikeresek tudtunk lenni, ez pedig már a múlté.”

“Nem állt annyi pénz a rendelkezésünkre, mégis rengeteg játékost tettünk ikonná, akik a La Masiáról érkeztek.”

A La Masia a Laporta-projekt pillérje volt. Köztük olyan játékosokkal, mint Xavi Hernández, Andrés Ineista, Sergio Busquets, Gerard Piqué, Pedro Rodriguez, Victor Valdés, vagy Lionel Messi. Az utóbbi években azonban az akadémiáról alig-alig kerülnek ki fiatalok, olyanok meg végképp, akik meg is tudnak ragadni az első csapatnál.

“A jelenlegi vezetés munkáját legkönnyebben azáltal értékelhetjük, hogy megnézzük kik vannak az első csapatnál.” – mondta a korábbi klubfőnök. – “Megtartották azokat a saját nevelésű játékosokat, akik többnyire a mi irányításunk alatt kaptak lehetőséget, ezeket a játékosokat kihasználták, de az utánpótlásukról nem gondoskodtak, nem is érdekelte őket.” 

“Sergi Robertót leszámítva, aki az Ő irányításuk alatt került fel a csapathoz, nem hoztak fel egyetlen játékost sem. Épp az ellenkezőjét követték el. Eladtak több fiatalt, ez pedig nagyon aggasztó. Olyan játékosokkal kell játszania a klubnak, akik tehetségesek és tudják értékelni, hogy mi is az az FC Barcelona. Az akadémián játszó fiatalok pedig ilyenek.”

Laporta irányítása alatt szinte mindig kikérte Johan Cruyff véleményét, akit tanácsadóként alkalmazott. A korábbi elnök hatalmas rajongója volt a holland legendának.

“Számomra Joan Gamper, Kubala László és Johan Cruyff voltak azok a játékosok, akik a legfontosabbnak tartok a klub életében.” – mondta. – “Ők azok, akik alakítottak a klubon, meghatároztak egy-egy korszakot.”

“Johan esetében számomra nagyon fontos volt, hogy egy elképesztően hosszú sikertelen sorozatot szakított meg Barcelonában. Ő egy művész, aki az 1973-74-es szezonban komoly szerepet vállalt abban, hogy 14 év után ismét a Barcelona nyerje a bajnokságot. Olyan látványosan játszottunk, amely többek között bajnoki címet ért, de a legfontosabb számomra az, ahogyan játszottak.”

“Később edzőként, egy-egy európai kupát és négy bajnoki címet nyert nekünk, ezek a sikerek pedig meghatároztak egy olyan generációt, amelynek én is a tagja voltam. Amikor a klub élére kerültem ezeket a vonásokat akartam a klubnál látni, inspirált az, amit Johan elhozott nekünk, az a filozófia. Nagyon hálásnak kell lennünk neki, ezért tiszteletbeli elnökké neveztem ki. Így azt mondhatom, hogy igen, Ő a legfontosabb személyiség számomra a Barça történelmében.”

Laporta továbbra is úgy véli,hogy a Barcelona elvesztette ezt a személyiségét, különösen Xavi távozása után. Szerinte a klubnak továbbra is a Johan Cruyff által kitaposott ösvényen kell maradnia.

“Ez a stílus még ma is működik. Olyan ez a formula, mint a Coca-Cola formula, ami a mai napig működik. Ez a Johan formula, amivel a Barcelona sikeres tud lenni.”

Ami a játékosokat illeti. A Barcelona az elmúlt években több játékost sem tudott meggyőzni és Barcelonába csábítani. Ilyen volt például Marco Verratti. Ellenben elveszítettek egy olyan játékost, mint Neymar, aki a PSG-hez igazolt. Mi lehet a baj?

“Egyszerűen nem hitelesek.” – mondta Laporta. – “Nagyon rossz képet mutatnak ezekkel a cselekedeteikkel a világ minden táján. Korábban emlékszem, hogy még az előző bérüknél kevesebbért is igazoltunk a klubhoz játékost. Miért? Mivel izgatottak voltak, hiszen olyan játékosok mellett játszhattak, mint Ronaldinho, Deco, vagy később Messi. Xavi már nincs ott, sajnos Iniesta is öregszik. Izgatott vagyok mi lesz a folytatás.”

“A játékosoknak vonzó volt az a kép, amit a klub kialakított magáról. Egy jótékonysági cég a mezünkön, hatalmas történelem, ezek a tények pedig annyira vonzóak voltak a játékosok számára, hogy többen kevesebb pénzért is hajlandóak voltak ideigazolni.”

“És azok, akiket leigazoltunk többnyire itt is maradtak. Nem gondolkodtak a távozáson, mivel boldogokat voltak itt, nem csak a klubban, hanem magában az országban is, megértettem azok alatt az évek alatt, hogy ezek azok az értékek, amelyekkel a játékosok elégedettek. Megvolt az egyensúly.”

“Most van egy olyan elnöke és ex-elnöke a klubnak, akiket különféle bűncselekményekkel vádolnak, az egyik már börtönben is van. Elvették az Unicef-et a mezről, olyan döntések sorozatát hozták meg, amelyek nagymértékben károsították a Barcelonáról kialakított képet.”

Más játékosok, mint például Isco, Marco Asensio, vagy éppen Dani Ceballos a Real Madridhoz igazoltak – hiába csábította őket is a Barcelona. Ez azt eredményezte, hogy Xavi egy korábbi interjújában azt állította egykori klubjáról, hogy “elaludt” és így lehetővé tették a Los Blancos számára, hogy ezt kihasználva komoly előnyt építhessen ki a Blaugranával szemben.

Egyetért Xavi véleményével, miszerint a Barcelona “elaludt” az elmúlt években.

“Osztom Xavi véleményét.” – mondta Laporta. – “Vannak olyan játékosok, akiknek stílusuk alapján a Barcelonában kellene, hogy játszanak, mégis jelenleg a Real Madrid csapatához tartoznak. És ez azért van, mert a klub elveszítette a hitelességét, kevésbé izgalmas ma már a Barcelonába igazolni.”

“És azon felül, hogy a klub nem igazol a játékstílushoz illő fiatalokat, még nevelni sem nevelnek úgy, ahogyan kellene. Ezekben az esetekben pedig általában az történik, amit most láthatunk. Teljesen egyetértek Xavi-val. Valóban elaludt a klub, reméljük a jelenleg tartó ügyek miatt nem lesz rémálmuk.”

Laporta regnálása alatt a Real Madrid második volt szinte mindig a Barcelona mögött, legyen az a bajnokság, vagy a Bajnokok Ligája, ám az utóbbi években ez a tendencia megfordulni látszik. Tehát a Barcelona dicső korszaka leáldozóban?

“Nos.” – mondta. – “Amikor mi vezettük a klubot, a Real Madrid semmilyen európai kupát nem tudott nyerni. Az elmúlt időben rövid időn belül hármat is nyertek. Jobban csinálják a dolgokat, mint mi. Itt az idő, hogy a jelenlegi vezetés bevallja magának, hogy képtelenek megfelelően irányítani ezt a klubot, ezt pedig mihamarabb meg kellene lépniük, hogy a különbséget megfordíthassuk.”

“Amennyiben ez nem fog megtörténni, úgy egy olyan időszakot fog a klub megélni, amit a Madrid élt meg korábban, akik több trófeát fognak szerezni.”

Laporta készen áll arra, hogy újra a klub élére álljon és támogatni fogja a bizalmatlansági indítványt beadó, Agustí Beneditót is. Ha ez nem sikerülne és a vezetőség kitölti a 2021-ig szóló mandátumát, akkor Laporta nem biztos benne, hogy ismét indulna.”

Egyetért abban, hogy Xavi, Piqué, Puyol nagy szerepet fognak játszani a Barcelona jövőjében.

“Piqué, Puyol, Xavi, Busquets és, amikor eljön az idő, Andrés is a klubnál fog tevékenykedni, mivel megvan a képesség bennük, hogy a klub kötelékében maradjanak. Reméljük nagyon messze van az a nap, amikor Leo úgy dönt, hogy szögre akasztja a csukáját, ám remélem ezek után is a klub kötelékében fog maradni.”

Xavi a jövő edzője. Laporta bízik abban, hogy Leo Messi a klub kötelékében marad azután is, hogy szögre akasztotta a csukáját.

“Xaviban minden megvan ahhoz, hogy egy zseniális edző legyen, csakúgy mint Piquében ahhoz, hogy elnök legyen. Carles Puyol már játékosügynök. Mindannyian hasznos ismeretekre tesznek szert, amelyeket remélhetőleg később a klubnál tudnak kamatoztatni.”

Mindezek előtt Laporta szeretné, ha a klub visszanyerné a Cruyff filozófiát és a La Masia értékeit.

“Bízok benne, hogy Ernesto Valverde bízik majd a fiatalokban.” – mondta. – “Remélem végre visszahozza azt a rendszert, amelyet Cruyff feltalált, amit a klub tökéletesen ismer és remélem, hogy olyan játékosokat fognak igazolni, akik alkalmasak arra, hogy ebben a rendszerben játszhassanak.”

“Messivel és a többi sráccal remélhetőleg csapatot építenek, mivel tavaly nem volt ilyen. A Madridnak volt egy erősebb kispadja, amelynek segítségével ők nyerték a bajnokságot. Messivel azonban minden lehetséges…”

Kapcsolódó cikkek