Messi: „Barcelona az otthonom, nem tervezek távozni”

szerző: Somi Gábor
828 megtekintés
A katalán ‘Sport’ sportnapilap készített hosszú, exkluzív interjút a Barcelona csapatkapitányával és legendás játékosával, a jelenleg sérülésből lábadozó, Lionel Messivel. Az interjúban szó esik többek között a nyári igazolásokról, Leo sérüléséről, a Neymar-sagáról és a nemrég Luis Enriquét sújtó tragédiáról is. Kellemes olvasást! 

A tavalyi idény csapatszinten nem volt kiváló. Ennek ellenére, ha csak a te teljesítményedet nézzük, az tavaly is elképesztő volt, félelmetes számokat produkáltál és te vagy a legnagyobb esélyese az idei Aranylabdának is. Hogyan lehet ezt egyensúlyba hozni?

Valóban nem zártunk remek szezont, az utolsó két meccsen elszenvedett vereségünk miatt. A Bajnokok Ligájából való kiesésünk meghatározta a szezonunk megítélését teljesen, hiába végeztünk egyébként összességében jó munkát. Nagyon közel voltunk ahhoz, hogy triplázhassunk, de egyetlen mérkőzésen elszállt az egészre az esélyünk. Mindezek után kellett a Spanyol Kupadöntőt lejátszanunk, amire így meglehetősen nehéz volt már felpörögni. A második félidőben jól játszottunk, de az elsőben elvesztettük az esélyt, hogy megnyerhessük a sorozatot. Természetes, hogy rossznak tűnhet a tavalyi szezon, hiszen csak egy bajnokságot tudtunk nyerni. Nem tudtuk teljesíteni a szezon elején kitűzött céljainkat.

Hogy érzed, te vagy az esélyes az idei Aranylabdára?

Nem tudom megmondani. Az Aranylabda egy rejtélyes díj, soha nem tudhatjuk ki is az igazi favorit. Legutóbb jobban figyelték a klubcsapatnál mutatott teljesítmény, ami nálam nem volt rossz. Néha bejön a képbe a világbajnokság is, amit nem mindenki értékel ugyanúgy. Nem tudom. Őszintén, nincs egy meghúzott varázsvonal, ami felett valaki egyértelműen eséllyel pályázik a díjra. Ugyanakkor meg kell ismételnem magamat: az egyéni díjak továbbra is másodlagos fontosságúak a számomra.

Hogy áll a sérülésed? Hogy érzed most magad?

Jobban vagyok. Nagyon rosszkor jött ez a sérülés, hiszen a nyári szünet utáni első napon rögtön összeszedtem, nem tűnik súlyosnak, de a valóságot látjuk, már 15 napja nem tudtam edzeni a csapattal. Nem siettetjük a visszatérésemet, amikor teljesen felépülök, akkor pályára fogok lépni ismét.

Nagyon várod már a visszatérésedet?

Abszolút. Hosszú időt töltöttem sérülten, vissza szeretnék térni, amilyen gyorsan csak lehet.

De azért hamarosan visszatérsz, ugye? A Valencia ellen játszani fogsz?

Nem, ez kizárt. Jelenleg is önállóan edzek, a visszatérésemnek nincsen meghatározott időpontja. Amikor a tesztek szerint 100 százalékos leszek, akkor ismét játszani fogok. Meglátjuk, hogy sikerül-e felépülnöm a Dortmund vagy a Granada elleni meccsre. Ismétlem magamat, nincs előre meghatározott időpontja a felépülésemnek.

Mit gondolsz a csapat rajtjáról? Aggódsz miatta?

Nem, nem aggódom. Nem mindennapi a csapat életében, hogy a szezont ennyi sérüléssel kezdjük. A Bilbao ellen remekül játszottunk, ugyanakkor a San Mamés nem egy egyszerű terep. Nem voltunk elég pontosak a tizenhatoson belül, de a teljes második félidőben kontrollálta a csapat a mérkőzést. A vége vereség lett, aminél szerintem többet érdemeltünk. A Betis ellen remek volt a csapat teljesítménye, különösen a második félidő volt zseniális. Majd ismét idegenben, az Osasuna ellen sem sikerült begyűjteni a három pontot. A rossz kezdés nem ad nekem okot arra, hogy aggódjak, az viszont biztos, hogy a válogatott szünet utáni mérkőzéseken már jóval jobb teljesítményt kell nyújtanunk. Nagyon rosszul kezdtünk, nem engedhetjük meg magunknak, hogy így is folytassuk. Két hetünk volt arra, hogy erősebbé váljunk, javítsunk a hibákon és kontrollálva a mérkőzéseket, megszerezzük a három pontokat.

Inkább megnyernétek a Bajnokok Ligáját az idei szezonban, még akkor is, ha ez azzal járna, hogy elveszítitek a ligát?

Nem. A szezonnak mindig úgy megyünk neki, hogy minden sorozatot meg akarunk nyerni, ahol elindultunk. A legjobbunkat akarjuk hozni és a végén sikereket elérni. De természetesen igen, szeretném már nagyon ismét megnyerni a BL-t, hiszen hosszú idő telt el a legutóbbi sikerünk óta. Csapat és egyéni szinten is szükség van arra, hogy idén végre megnyerjük a Bajnokok Ligáját. A szezon elején nem lehet kinevezni egyetlen sorozatot sem prioritásnak. Mindkettőt meg akarjuk nyerni.

Mit gondolsz, melyik rivális erősödött a nyáron jobban? Az Atlético Madrid, vagy a Real Madrid..?

Mindenkinek a kerete erősödött a nyáron szerintem. Az Atléticónak remek csapata van, remekül erősítettek. Az embernek az volt az érzése velük kapcsolatban, hogy gyengülni fognak a nyáron, látva a távozóikat, de végül remek csapatot sikerült összerakniuk, ahol az edzőnek van bőven opciója. A Real Madrid szintén jól igazolt. De ez mindegyik nagy csapatra igaz, a Real is igazolt klasszis játékost, Hazard személyében. A Juventus szintén jó kerettel rendelkezik, a Manchester City ugyancsak. Összességében úgy gondolom, hogy a nagy csapatok még erősebbek lettek.

Óriási csalódás volt az Anfield-en elszenvedett vereség. A mérkőzésről már beszéltél korábban is, de arról talán még soha, hogy mit tanulhat az ember az olyan vereségekből, mint a liverpooli, vagy a római.

Ez nem csak egy meccsről szól, hanem kompletten a Bajnokok Ligájáról, mint sorozatról. Egyetlen gyenge mérkőzés elég a kieséshez, hiába vezettél az első mérkőzésen. Az angol csapatoknál a stadion és a közönség ereje hatványozottan segít. Emellett nagyon fontos az idegenben szerzett gól is, ha szeretne egy csapat BL-t nyerni. Ez nagyon fontos. Amikor megnyertük legutóbb a sorozatot, ugyanez volt a helyzet. Ha az emlékeim nem csalnak, akkor minden idegenbeli mérkőzésen sikerült betalálnunk. Ez a legfontosabb, minden mérkőzésen gólt, gólokat kell szerezned. Ha nem lősz gólt idegenben, akkor a helyzeted sokkal bonyolultabb.

Ez a legfőbb tanulság a számodra?

Úgy hiszem, igen. Ezzel eddig is tisztában voltam, mert ez nyilvánvaló dolog, de ez a meccs különösen nyomott hagyott bennem. Az idegenbeli gól egy nagyon fontos lépés a siker felé.

A Barça a nyáron szerződtette de Jongot, Griezmann-t, Netót és Júnior-t is. Mit gondolsz, milyen az idei keret? Jobb, mint az előző?

Nem tudom, hogy jobb-e, vagy nem. A tavalyi szezonban is egy remek keretünk volt. Tény és való, hogy nagyon fontos játékosok érkeztek, fontos hiányposztokra, nagyobb mélységet és lehetőségez biztosítva ezzel. A szezon végén eldől, hogy jobb-e a keret. Attól függ, mit érünk el a szezon végén.

A Barça megpróbálta a nyárón ismét szerződtetni Neymar-t, de ez nem valósult meg végül. Örültél volna Neymar visszatérésének? 

Őszintén, igen. Boldog lettem volna, ha Neymar ismét a csapathoz tartozik. Megértem azokat az embereket is, akik a leigazolása ellen vannak, hiszen nem éppen a legideálisabb módón távozott a csapattól két éve. De sportszakmailag és személyileg is azt gondolom, hogy Neymar az egyik legjobb játékos a világon. Ha Ő a csapatodban van, akkor sokat könnyíthet a célok elérésében. Végül azonban nem valósult meg mindez, nekünk pedig abban a keretben kell gondolkodnunk, ami jelenleg van, így kell elérnünk a kitűzött célokat.

Úgy gondolod, hogy a klub mindent megtett a leigazolásáért?

Az őszintét megvallva, nem tudom. Nem rendelkezek kellő információval a történtekről, hogy mindezt megállapítsam. Nem tudom hogyan haladtak a tárgyalások, így azt sem tudom eldönteni, a klub megtette mindent azért, hogy a transzfer megvalósuljon.

Mit gondolsz azokról a pletykákról, amelyek szerint a vezetőség Neymar leigazolására való kísérleteit csak az öltöző hangulata miatt tette?

Nem tudom mi történt a vezetőségnél. Neymar informált a dolgok alakulásáról, amikor beszéltünk a nyáron. Nagyon szeretett volna visszajönni. Arra a kérdésre, hogy a klub mindent megtett-e ezért, nem tudok felelni. Annyit állíthatok, Neymar nagyon bízott benne, hogy visszatérhet. Érhető, hogy a PSG-vel rendkívül nehéz tárgyalások lehettek, azok után, ami a két klub között történt a múltban. Az is nehezítette a dolgokat, hogy Neymar az egyik legjobb játékos. A tárgyalások soha nem egyszerűek. Nem tudok olyasvalamiről véleményt mondani, amiről nem tudok eleget. Annyiról tudok, ami nyilvános volt, illetve, amit ők mondtak.

Követted az eseményeket?

Igen, hiszen szerettem volna, hogy visszatérjen. A klubnak és nekünk is jót tett volna, ha visszatér. Marketing és szponzori szempontból sokat adott volna a klubnak a játéka mellett. De ez végül nem történt meg.

Beszéltél Neymarral a nyáron? Hogyan élte meg az átigazolási hercehurcát?

Az átigazolási időszak vége óta nem beszéltem vele. Én megsérültem, Ő pedig ismét el kezdett edzeni. Továbbra is csak annyit mondhatok, szeretett volna visszatérni a Barcelonához.

Egy ponton elhitted, hogy megvalósulhat az átigazolás?

Mint már mondtam, minden nap ellentétes hírek jöttek ki, soha nem tudtad ennek megfelelően, hogy éppen hogyan álnak a tárgyalások, mi a valós helyzet.

Azt is mondták, hogy az öltöző kérte Neymar leigazolását. Ez igaz volt?

Sok híresztelés lát napvilágot, de, hogy a srácok kérték volna a klubtól a leigazolását? Nem. Természetesen beszéltünk a leigazolásáról az öltözőben. Elmondtuk egymásnak a véleményünket, de soha nem kértük a klubot, hogy igazolják le. Ugyanez volt a helyzet Griezmannal is és más, idei érkezőkkel is, vagy olyanokkal is, akik végül nem lettek a csapat játékosai.

Ideges vagy azok után, hogy nem sikerült Neymart visszahozni?

Nem, boldog lettem volna, ha visszatér, de jelenleg is egy fantasztikus keretünk van, a céljainkat nélküle is el tudjuk érni. Szóval nem, nem voltam ideges, sem csalódott. Egyszerűen csak szerettem volna ismét mellette játszani, ennyi az egész.

A nyáron több olyan hír is azt feszegette, hogy a klubnál a te véleményed döntő abban, mit tesz a klub. Mit gondolsz, mikor hallod és olvasod ezeket a híreket?

Mára hozzászoktam ezekhez. Nem először hallom ezeket már, de nyilvánvaló, hogy hamisak ezek a hírek. A válogatottal kapcsolatosan pontosan ugyanezeket írják. Azt mondják, hogy a válogatottba behívott játékosokat én válogatom ki és én, vagy az édesapám mondja meg, ki legyen a szövetségi kapitány. Nem foglalkozok ezekkel a hírekkel túl sokat. Tudom az igazságot és azt, hogy mi a szerepem a csapatnál.

Szóval az igazság az, hogy nem vagy ráhatással az eseményekre?

Természetesen, nem. Én csak egy játékos vagyok. Az egyetlen dolog, amit szeretnék az az, hogy nyerjünk és még több kupát emelhessünk a magasba. Szeretnék ismét Bajnokok Ligáját nyerni, a legjobbamat akarom hozni, amivel segíteni tudok a csapatnak, az pedig a futballom.

Azt is írták a nyáron, hogy az öltöző nem szerette volna, ha a klub leigazolja Griezmann-t, illetve, hogy fájt nektek az, amit tavaly nyáron tett. Keresed a társaságát?

Nem nagyon van rá lehetőségem, ha őszinte akarok lenni. Mióta visszatértem, sérült vagyok, a társaktól külön edzek. Ők elutaztak a nyári felkészülési tornára, amikor visszatértem a nyaralásból, amikor visszaérkeztek egy keveset beszéltünk egymással az öltözőben. Ettől függetlenül a későbbiekben nyilván sokat fogunk beszélgetni.

Vannak olyan csapattársaid, akik nem elégedettek Dembélé hozzáállásával, főként Piqul és Suárez. Ő egy profi játékos, mindenkinek van véleménye, te hogy látod?

Szerintem Dembélé egy fantasztikus tehetség, aki bármit képes megcsinálni a pályán, amit szeretne. Nagyon fiatal, az idei szezon úgy hiszem nagyon fontos lesz számára, egy nagyot léphet előre, amit az összes Barcelona-szurkoló szeretne látni. Fejlődnie kell, profibb hozzáállásra lesz tőle szükség, fejben fejlődnie kell, ha sikeres akar lenni a Barcelonánál. Remélem az idei szezonja szerencsésebb lesz a sérülések terén. Az előző szezonban, amikor igazán szüksége lett volna rá a csapatnak, akkor sérült volt. Bízzunk benne, hogy idén nem fog mindez megismétlődni és végre megmutathatja igazán, hogy mennyire sok van benne. Lenyűgöző játékos.

A klub a 2014/15-ös szezon óta 21 játékost igazolt, közülük mindösszesen hat van már csak a csapatnál. Miért nem tud ennyi játékos megfelelően integrálódni itt?

A válasz az, hogy a Barcelonában játszani nagyon bonyolult. A világ legnagyobb klubja ez, minden vele járóval együtt. Kezdve a közönséggel, a csoportokkal, a médiával.. Nem egyszerű történet mindez. Idejönni, majd pályára lépni a Camp Nou-ban. Egyeseknek mindez nem számít, másoknak igen. Amikor egy játékos erős mentálisan és meg van a kellő önbizalma is, akkor minden remekül megy. De nem mindenkinél mennek így a dolgok. Nem mindenki ugyanolyan. Nem mindenkinek sikerül elsajátítani a csapat játékstílusát úgy, ahogyan a másiknak igen. Nem könnyű dolog a Barcelonában játszani.

Hogyan hat a csapatra az a tény, hogy néhány év leforgása alatt négy személyi változás is történt a technikai személyzet összetételében? 

Nincs igazán hatással ránk mindez. Nyilván a stabilitás és az állandóság jobb a klubnak. A sportigazgató személye nagyon fontos a klubnál, hiszen olyasvalakinek kell ezt a posztot betöltenie, aki tisztában van a klub által képviselt értékekkel, illetőleg meg tud hozni fontos döntéseket. Egy ilyen poszton szükség van mindezekre, egy személyben.

Puyol megfelelő lenne?

Nem tudom, hogy szeretné-e ezt a posztot, vagy pontosan milyen tervei vannak. Puyol ideális lehet szerintem erre a pozícióra. Nem tudom, hogy elvállalná-e, mivel nem beszéltem vele erről. Ugyanakkor figyelembe véve azt, hogy milyen személyiség, mit képviselt a pályán, mit jelentett a klubnak, jó választás lenne.

A szezon rossz befejezése után voltak olyan pletykák a sajtóban, hogy Ernesto Valverdét meneszti a klub. Aggódtál emiatt?

Amikor olyan dolgok történnek, mint velünk a szezon végén, akkor mindenki a legrosszabbra gondol, hiszen nem tudtuk teljesíteni a szezon elején kitűzött céljainkat. Tavalyelőtt valami hasonló zajlott le, habár azt gondolom, a tavalyi még rosszabb volt annál. Ismét csak azt mondhatom, a bukás a miénk, játékosoké. Az edzői stáb nem követett el olyan hibát, ami ilyet eredményezne. Addig a pillanatig ugyanis egy remek szezonunk volt, uraltuk a bajnokságot az első pillanattól kezdve, bejutottunk a Spanyol Kupa döntőjébe is. A bukás sokkal inkább a miénk, mint az edzői stábé.

Egy másik napon Josep Maria Bartomeu azt mondta, a szerződésed értelmében a nyáron ingyen távozhatsz. Ez igaz és a Barça-szurkolóknak aggódniuk kell?

Nem erősíthetek meg semmit ezzel kapcsolatban, mert titoktartási kötelezettség van a szerződésemben. Az egyedüli, amit mondhatok, hogy annyi ideig szeretnék a Barcelonánál maradni, ameddig csak lehet. A karrierem során mindig azt mondtam, hogy ez az otthonom. Nem szeretnék hosszú távú szerződést kötni, hogy végül csak emiatt legyek itt. Azért akarok itt lenni, mert fizikálisan jó állapotban vagyok, játszani szeretnék és fontos tagja lenni a csapatnak. Ahogyan korábban már mondtam, szükségem van azt érezni, hogy ez egy győztes csapat, mert még több mindent szeretnék nyerni a csapatnak. Számomra a pénz és a kivásárlási ár nem jelent semmit. Más dolgok motiválnak, a legfontosabb az, hogy győztes csapatunk legyen.

Az a terved, hogy évről-évre megújítod a szerződésedet, attól függően, hogyan érzed magadat?

A tervem az, hogy annyi ideig maradjak itt, ameddig csak lehetséges, mindaddig, amíg jól tudok teljesíteni és a testem is megengedi nekem ezt. Korábban mondtam, a szerződés nem érdekel engem, nem olyasvalami, amit nekem kell kezelnem. Az édesapám intézi ezeket az ügyeket, az elnökkel, vagy más illetékes személlyel. Én csak a saját gondolataimat mondom el.

Tehát a győztes csapat megléte a legfontosabb tényező a maradásodban?

Természetesen. Szeretnék nyerni, szeretnék a csapattal nyerni. Ez az otthonom. Nem gondolok arra, hogy távozok, de szeretnék továbbra is versenyben maradni és nyerni.

Tárgyalsz jelenleg a Barçával?

Az édesapám kezeli az ügyeimet, de jelenleg nem tárgyalunk a klubbal. Elmondaná nekem, ha tárgyalna.

Amikor nem tudsz a pályán lenni, – sérülés, vagy pihenés miatt – akkor a fiaiddal nézed a meccseket. Hogyan segítenek neked túllépni ezen? Jobb velük nézni a mérkőzéseket?

Szeretem, amikor együtt nézhetjük a meccseket, több időm van minderre, ha a lelátón figyelem az eseményeket. Nagyon jó időtöltés, de jobban szeretek a pályán lenni és a csapat segítségére lenni, mint a lelátón vagy a kispadon ülni.

Hogyan viselik a gyerekek a gyenge meccseket? Mateo megnehezíti a dolgodat?

Szenvednek. Különösen Thiago az, aki egy kicsit jobban megérti már a dolgokat. Mateo haragudott, amikor elmondtam neki, hogy az emberek azt gondolják, egy másik csapatnak szurkol. Hasonló volt ahhoz, amikor azt írták, hogy ünnepelte a Betis gólját. Miközben ez nem volt igaz. Az egyik támadásunk végén örült, amikor a labda oldalhálót talált, azt hitte, hogy bement. Kezd rájönni, mit jelent számunkra és neki, ha kikap a csapat.

Tehát mindketten Barcelona-szurkolók?

Igen, mindketten. Egyikük sem szeret más csapatot. Nagy a versenyszellem bennük, így szomorúak, ha kikap a csapat.

Fárasztó dolog Lionel Messinek lenni?

Egyáltalán nem, sőt! Hálás vagyok Istennek, hogy sok nagyszerű pillanatot élhettem már át. Az viszont igaz, hogy szeretnék többször észrevétlenné válni. Főleg, amikor a gyermekeimet iskolába viszem, vagy amikor kinn vagyok az utcán a családommal és az emberek képet és autogramot akarnak kérni tőlem, de még álmos vagyok. De hékás, ez nem panaszkodás akart lenni!

Megkaptad a Creu de Sant Jordi-díat. Mit gondolsz erről?  

Ez egy komoly elismerés. Csodálatos, hogy megkaphattam ezt a díjat. Mindig is argentinnak vallottam magamat, de ugyanakkor katalánnak is, átérzem mit jelent ez az elismerés. Nagyon izgalmas nap volt számomra és a családom számára is.

És mit mondanál Antonelláról? Beszéltél már magadról, a gyermekeidről, de róla is egy keveset. Hogyan segít téged a nehéz időkben?

Antonella a mindenem. Az, hogy ő van mellettem, nagyon sok mindent könnyebbé tesz. Régóta ismerjük egymást, így tökéletesen tisztában van minden tulajdonságommal. Ő egy olyan társ, akinek gyakorlatilag nincs rossz napja, szinte mindig jó kedve van. Csodálatos társ.

Hány évesen ismerted meg?

Hét éves korom óta ismerem Antonellát. A kapcsolatunk azonban később kezdődött.

A legjobb barátod családtagja volt, ha jól tudom…

Antonella a legjobb barátom unokahúga volt, és nála találkoztam vele először.

Mit éreztél akkor, amikor Luis Enrique közölte, a kislánya meghalt?

Borzalmas volt, senki nem számított erre, még azok sem, akik egy keveset is tudtak a kezeléséről. Ez egy olyan dolog, amire nem akarsz sokat gondolni, akkor pedig végképp nem, ha egy fiatalról, vagy gyerekről van szó. Sajnos sok ehhez hasonló tragédia történik a világon minden nap. Mindez jobban megérint téged, ha közelről is ismerted őt. Voltak vele kapcsolatos élményeid, pillanataid, a gyerekeiddel együtt járt iskolába, a csapattársaim gyermekeinek is a barátja volt. Borzalmas volt. Olyan dolgok ezek, amelyek mindenkire hatással vannak, amiket nem tudunk megmagyarázni, hogy miért történnek. Gyerekeink vannak, így még jobban átérezzük azt, menyire borzalmas is ez a helyzet. Nem tudok ennél többet mondani erről a témáról, nem tudom, hogyan reagálnék, ha velem történne hasonló. Ez egy roppantul érzékeny téma.

Legutóbb Cristiano (Ronaldo) azt mondta, szeretne veled együtt ebédelni. Elfogadnád a meghívását?

Persze, nem lenne ellene semmiféle ellenvetésem. Mindig elmondtam, nincs vele semmiféle problémám. Nem vagyunk baráti viszonyban, mert ritkán, gyakorlatilag csak a díjátadókon találkozunk, soha nem voltunk együtt az öltözőben. A legutóbbi díjátadón viszonylag sokat tudtunk egymással beszélgetni. Nem tudom, hogy megoldható lenne-e egy vacsora, mert nehéz lenne a szabadidőnket összeegyeztetni, mindegyikünknek megvan a saját élete, a saját kötelezettségei. De természetesen igen, elfogadnám a meghívását.

You may also like

Írj kommentet